Sałatka jajeczna. Wypróbuj przepis na ekspresową sałatkę na Wielkanoc i nie tylko. Zrobisz ją w 15 minut

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Na Wielkanoc i inne specjalne okazje, warto przygotować pyszną sałatkę jajeczną. Jest delikatna w smaku i pysznie smakuje zarówno sama, jak i podana do pasztetu czy wędliny. Proponuję dodać do niej świeży koperek, szczypiorek i rzodkiewkę. Przekonaj się, jak gwałtownie możesz ją przygotować i wypróbuj przepis na sałatkę jajeczną.

Przepis na sałatkę jajeczną

czas przygotowania: ok. 15 minut
Porcja: na 8 osób
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo,
  • 5 rzodkiewek,
  • pęczek szczypiorku,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Zobacz także: Sałatka z jajek z buraczkami. Smakuje wybornie i pasuje na każdą okazję. Sprawdź najlepszy przepis

Jak zrobić sałatkę jajeczną?

  1. Ugotowane i obrane ze skorupek jajka pokrój w kostkę i przełóż do salaterki.
  2. Szczypiorek i koperek umyj, osusz i posiekaj.
  3. Rzodkiewkę umyj i pokrój w drobną kostkę.
  4. Połącz wszystkie składniki i dopraw majonezem, musztardą, solą i pieprzem.
  5. Wymieszaj sałatkę.

Sałatka jajeczna. Wypróbuj przepis na ekspresową sałatkę na ...

+9 Zobacz galerię

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału