Sałatka gyros warstwowa

ania-gotuje.pl 2 lat temu

Poznaj warstwową sałatkę gyros, która zachwyci smakiem i efektownym wyglądem w przeźroczystej salaterce. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Idealnie nadaje się na każdą imprezę: urodziny, imieniny, andrzejki, święta, sylwestra, a także zwykłą domówkę. Czy warstwowa sałatka gyros ma jakąś wadę? Tak! Bardzo gwałtownie znika ze stołu.

Prawdopodobnie najlepsza warstwowa sałatka gyros. Składa się przede wszystkim z warstw: aromatycznie przyprawionego kurczaka, mnóstwa warzyw oraz sosu czosnkowego. Szybka i smaczna sałatka gyros jest obok pizzy domowej, najchętniej wybieraną przekąską na imprezę. Obłędny smak i warstwy cieszące oczy. Doskonale doprawiony kurczak w połączeniu z chrupiącymi warzywami. Całość polane wyśmienitym sosem czosnkowym. Zobacz jak w 25 minut zachwycić gości przy stole.

Warstwowa sałatka gyros – składniki.

Podane składniki są na szklaną salaterkę o wymiarach 20 – 25 cm. Kaloryczność: 140 kcal w 100g sałatki.

  • średnia kapusta pekińska lub lodowa (około 600g)
  • pierś z kurczaka (około 700g)
  • puszka kukurydzy (opakowanie 340g – 400g)
  • 250g sera typu feta
  • 6 średnich ogórków konserwowych
  • 2 średnie cebule (biała lub czerwona)
  • 150g pomidorów koktajlowych (ewentualnie zwykłych)
  • mały słoiczek keczupu do posmarowania na wierzchu (250ml)
  • do smaku: sól oraz świeżo zmielony pieprz czarny
  • 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy gyros do kurczaka
  • tłuszcz do obsmażenia kurczaka (u mnie smalec gęsi)

Sos czosnkowy.

  • 6 łyżek majonezu
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta soli

Podane składniki możemy oczywiście dowolnie modyfikować. Ważne jest jedynie zachowanie kurczaka w przyprawie gyros, dodanie ulubionych warzyw oraz polanie sosem. Przyprawę gyros możesz zrobić samodzielnie w domu lub kupić gotową przyprawę w sklepie.
do smażenia używam przede wszystkim smalcu gęsiego. Dzięki temu potrawy mają neutralny smak.

Do przygotowania, a bardziej podania efektownie wyglądającej sałatki gyros, potrzebować będziemy przede wszystkim dużej, szklanej salaterki. Najlepsza będzie o średnicy około 20 – 25 cm. Dodatkowo użyłam patelni oraz drewnianej łyżki do mieszania.
Przed przystąpieniem do robienia sałatki, przeczytaj dokładnie opis wykonania. Podaję poszczególne etapy, ułożenie warstw i zamienne składniki. Dzięki temu doskonale zaplanujesz prace w kuchni.

Sposób wykonania warstwowej sałatki gyros.

Pierś kurczaka płuczę pod bieżącą wodą. Usuwam ewentualne błonki. Kroję w 2 – 3cm kostkę i obtaczam w przyprawie gyros.

Krok 1 – kurczak gyros.
Rozgrzewam patelnię (u mnie żeliwna) i dodaję tłuszcz (u mnie smalec gęsi). Na rozgrzany tłuszcz umieszczam przyprawione porcje kurczaka i obsmażam na średnim ogniu z każdej strony na rumiano przez około 10 minut. Pod koniec smażenia doprawiam solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Porcje kurczaka mieszam podczas smażenia dzięki drewnianej szpatułki lub łyżki. Po usmażeniu umieszczam kurczaka na dnie przeźroczystej salaterki.
Przy większej ilości przystawek i przekąsek na imprezę kurczaka w przyprawie gyros obsmażam dzień wcześniej i przechowuję w lodówce. Dzięki temu oszczędzam sporo czasu w dniu imprezy.

Krok 2 – sos czosnkowy.

Do miseczki umieszczam majonez oraz jogurt. Oprószam szczyptą soli. Ząbki czosnku obieram i drobno siekam lub miażdżę. Dodaję do miseczki i całość dokładnie mieszam. Podaję proporcje 1 do 1 majonezu oraz jogurtu naturalnego. Oczywiście możesz to zmienić według uznania. Z pewnością sos na samym jogurcie będzie lżejszy i mniej kaloryczny. Połączenie majonezu i jogurtu naturalnego sprawia, iż sos jest płynny i doskonale oblepia składniki. jeżeli zależy Ci na równej warstwie sosu, użyj wówczas samego majonezu.

Krok 3 – kroję cebulkę oraz ogórki.
Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Ogórki konserwowe także kroję w kostkę i odsączam z soku. Możesz także użyć ogórków kiszonych, gruntowych lub szklarniowych.
Łączę pokrojone ogórki oraz cebulkę, które stanowić będę jedną z warstw. Możesz także dodać dodatkowo (lub zamiast cebuli) pokrojonego w kostkę pora.

Krok 4 – odsączam kukurydzę.
Otwieram puszkę kukurydzy i odcedzam wodę na durszlaku lub sitku. jeżeli masz czas i ochotę, to możesz oczywiście samodzielnie ugotować kukurydzę.

Krok 5 – kroję pomidorki i szatkuje kapustę.
Pomidorki koktajlowe myję i kroję na pół. jeżeli używam dużych pomidorów, to przekrawam je dodatkowo na 4 lub 8 części. Kapustę płuczę w wodzie i szatkuję na tarce do warzyw na dużych oczkach lub dzięki noża. Możesz oczywiście użyć kapusty pekińskiej lub lodowej.

Układam warstwy.

Gdy przygotuję wszystkie składniki, nadchodzi oczywiście czas ułożenia warstw sałatki. Moja sałatka gyros składa się z następujących warstw:

  • Jak już wspomniałam, na dno przeźroczystej salaterki ułożyłam warstwę kurczaka usmażonego w przyprawie gyros.
  • Warstwę ostudzonego już kurczaka smaruję cienką warstwą keczupu (u mnie pikantny). Zostawiam 1 łyżkę keczupu na dekorację wierzchu.
  • Układam na całej powierzchni warstwę składającą się z: pokrojonego ogórka konserwowego oraz cebulki.
  • Umieszczam równą warstwę odsączonej kukurydzy po całej powierzchni.
  • Całość polewam 2/3 części sosu czosnkowego i rozsmarowuję cienką warstwę.
  • Umieszczam pokrojone pomidorki. Możesz także ułożyć to dodatkowo pokrojoną paprykę czerwoną.
  • Obsypuję poszatkowaną kapustą pekińską lub lodową.
  • Na wierzchu wysmarowuję pozostałą część sosu czosnkowego, a na środku 1 łyżkę keczupu. Schładzam przez 1-2 godziny.

Zobacz także klasyczną sałatkę Cezar, która sprawdzi się na imprezie.

Sałatkę gyros podaję po schłodzeniu w lodówce. Do nakładania używam 2 dużych łyżek. Dzięki czemu łatwo nabrać na talerz po trochę z każdej warstwy sałatki. Smakuje najlepiej zaraz po zrobieniu. Polecam także klasyczną sałatkę Cezar.

Idź do oryginalnego materiału