Sałatka gyros. Ten przepis będzie hitem imprezy! Wielowarstwową sałatkę z kurczakiem zrobisz w 20 minut

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Polecam sprawdzony przepis na sałatkę gyros. To numer jeden na każdej imprezie, pikniku czy przy grillowaniu ze znajomymi. Jest sycąca, wyrazista w smaku i pięknie prezentuje się na stole. Do tego jej przygotowanie jest bardzo łatwe. Z pewnością zachwycisz tym przysmakiem swoich gości. Przekonaj się i wypróbuj najlepszy przepis na sałatkę gyros z kurczakiem.

Najlepsza sałatka na imprezę

Mam dla ciebie przepis na sałatkę gyros – prawdziwy imprezowy hit. To pyszna przekąska z warzywami i kawałkami podsmażonego kurczaka doprawionego mieszanką przypraw gyros. Jest sycąca, delikatnie chrupiąca i wyrazista w smaku. Najlepiej przygotować ją w dużej, przeźroczystej misce i układać warstwami. Będzie wyglądać bardzo apetycznie i z pewnością posmakuje wszystkim. jeżeli jednak nie lubisz warstwowych sałatek, to po prosty wymieszaj wszystkie składniki przed podaniem. Polecam!

Zobacz w galerii, jak krok po kroku przygotować sałatkę gyros.

Sałatka gyros - przepis

czas przygotowania: 20 minut
porcja na 6 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 1 kapusta pekińska (mała lub pół dużej),
  • 1 czerwona cebula,
  • 4 pomidory,
  • ok. 8 ogórków konserwowych,
  • kukurydza w puszce, ok. 300 g,
  • 8 łyżek majonezu,
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego,
  • 1,5 łyżki przyprawy gyros,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju do smażenia.

Chcesz zaskoczyć gości? Wypróbuj przepisy na pyszne i proste sałatki do dań z grilla

Podczas grillowania ze znajomymi warto podać pyszne przekąski. Zebraliśmy dla Ciebie 15 niezawodnych i oryginalnych przepisów na sałatki, którymi możesz mile zaskoczyć gości. To m.in. sałatka…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić warstwową sałatkę gyros z kurczakiem?

  1. Filety z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę.
  2. Posyp kurczaka przyprawą gyros i polej sosem sojowym. Wymieszaj.
  3. Umyj i osusz wszystkie warzywa.
  4. Cebulę pokrój w piórka i posól.
  5. Kapustę pekińską posiekaj.
  6. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kurczaka na złoty kolor. Gotowego przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  7. Pokrój ogórki i odcedź kukurydzę.
  8. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki.
  9. W misce układaj kolejno: kurczaka, rozsmaruj na nim 2 łyżki ketchupu, ogórka, cebulę, rozsmaruj 4 łyżki majonezu, pomidora, kukurydzę, rozsmaruj 4 łyżki majonezu, kapustę pekińską. Gotowe

Rewelacyjna sałatka gyros z kurczakiem wciąż na topie. Nie m...

+14 Zobacz galerię

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału