Sałatka grecka z kurczakiem

ania-gotuje.pl 2 lat temu

Pyszna sałatka grecka z kurczakiem polana sosem winegret. Soczyste kawałki przyprawionego kurczaka w towarzystwie mnóstwa warzyw i sera typu feta. Prawdziwa uczta dla podniebienia. Sałatka jest bardzo szybka i prosta w wykonaniu. Idealna na imprezę lub jako dietetyczna przekąska na wieczór we dwoje. Uwaga! Błyskawicznie znika z talerza.

Sałatka grecka – składniki.

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 opakowanie sera typu feta 200 g
  • filet piersi kurczaka (około 200 g)
  • oliwki czarne lub zielone (kilkanaście sztuk)
  • pół czerwonej cebuli
  • 3 lub 4 łyżki suszonych pomidorów pokrojonych w paski lub kilka pomidorów koktajlowych
  • przyprawa do kurczaka
  • suszona bazylia (opcjonalnie)

Sos vinegret

  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • płaska łyżeczka miodu
  • duża szczypta soli i pieprzu
  • opcjonalnie nieduży ząbek czosnku przeciniętego przez prasę

Sposób wykonania sałatki greckiej z kurczakiem.

Do wykonania sałatki greckiej potrzebować będziemy: miski, ostrego noża, piekarnika (ewentualnie patelni).

Wykonanie sałatki rozpoczynam od przygotowania piersi kurczaka. W tym celu z mięsa usuwam ewenutalne ścięgna, błonki lub kostki. Następnie myję w chłodnej wodzie i osuszam. Tak przygotowaną pierś kurczaka obsypuję przyprawą do kurczaka. Umieszczam w miseczce, przykrywam talerzykiem i wkładam do lodówki na 2 – 3 godziny, aby smaki się przegryzły.

Po tym czasie pierś nacinam w poprzek, aby szybciej upiekła się w środku. Pierś umieszczam na dużej i płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C. Piękę na środkowej półce piekarnika w temperaturze 180 stopni C. przez 20 – 25 minut. Po tym czasie wyjmuję z piekarnika i odstawiam do ostudzenia.

Po wystudzeniu kroję w kostkę (1 – 2 cm) lub paski. Oczywiście możemy też surową pierś pociąć w kostkę i usmażyć na patelni. Ja jednak postanowiłam zrobić wersję mniej kaloryczną. Dlatego upiekłam pierś w piekarniku w większym kawałku, żeby nie była zbyt sucha.

Sałatę lodową myję pod bierzącą wodą i osuszam. Następnie jej liście rwę na nieduże kawałki i umieszczam w dużej misce.

Do sałaty dodaję pokrojony w kostkę ser feta, kurczaka, oliwki, drobno pokrojoną cebulę (najlepiej w cieniutkie piórka) oraz odsączone z oliwy pomidory suszone. W oryginalnej wersji sałatki greckiej są pomidory świeże, ale polecam spróbować tej sałatki w wersji z pomidorami suszonymi. Jest pyszna.

Szukasz innych inspiracji na imprezę? Polecam także: klasyczną sałatkę Cezar.

Sos vinegret.

Gdy w misce mam już wszystkie składniki, przygotowuję sos vinegret. Wersja klasyczna zakłada tylko kilka składników. Mieszam więc ze sobą: oliwę z oliwek, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Całość najlepiej wymieszać w niedużym słoiczku. Po zamknięcie go, energicznie wstrząsnąć tak, aby wszystkie składniki się dobrze iż sobą połączyły.

Do tej podstawowej wersji sosu dodałam też płaską i niepełną łyżeczkę miodu oraz odrobinę wyciśniętego przez prasę czosnku. Dzięki temu sałatka nabrała wyrazistego smaku. jeżeli jednak nie przepadacie za lekko słodkim smakiem sosu, miód można całkowicie pominąć lub zastąpić go musztardą.

Sałatkę grecką polewam przygotowanym sosem vinegret. Na koniec oprószam odrobiną suszonej bazylii.

Sałatka gyros warstwowa

Życzę smacznego i mile spędzonego czasu w gronie najbliższych.

Idź do oryginalnego materiału