Sałatka firmowa w moim wydaniu to warzywa, ser feta, ser camembert, orzechy oraz ulubione pestki. Całość polana jest sosem winegret z miodem. jeżeli zastanawiasz się jaką przystawkę zrobić na imprezę lub wieczór we dwoje, to szczerze polecam sałatkę firmową. Z pewnością podbije Twoje podniebienie.
Pomysł na sałatkę powstał podczas wizyty w knajpce. Zamówiliśmy z mężem „sałatkę firmową”. Wybór był strzałem w przysłowiową dziesiątkę. Doskonale dobrane składniki oraz ich dobór zachwyciły nasze podniebienia. Sałatka tak pięknie wygląda i obłędnie smakuje, iż postanowiłam ją odtworzyć w domu. Wyszła rewelacyjna, bo nie żałowałam dodatków takich jak: ser typu feta, sera camembert czy orzechy włoskie. W oryginalnej wersji sałatki firmowej były jeszcze orzechy nerkowca oraz sałatka rukola, które pominęłam. Zatem koniec opowieści powstania sałatki i zapraszam po sprawdzony przepis na pyszną przekąskę na imprezę. Jestem pewna, iż podbije Wasze serca i podniebienia!
Sałatka firmowa – składniki.
- 1 główka sałaty lodowej
- 200 g sera typu feta (1 opakowanie)
- 120 g sera camembert (1 opakowanie)
- 200 g pomidorów koktajlowych
- po garści: orzechów włoskich, słonecznika, pestek dyni
Sos winegret:
- 9 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- łyżka miodu (płaska)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Sposób wykonania sałatki firmowej.
Do przygotowania sałatki potrzebować będziemy przede wszystkim: deski do krojenia, noża oraz dużej miski. Ja ostatnio dla efektów wizualnych, gdy robiłam sałatkę dla 2 osób, przygotowałam sałatkę w oddzielnych i przeźroczystych miseczkach.
Sałatę lodową dzielę na liście, myję i osuszam. Następnie każdy liść rwę palcami na niewielkie kawałki i umieszczam w salaterce.
Pomidorki koktajlowe myję, osuszam i dzielę na pół. Układam na sałacie.
Fetę oraz ser camembert kroję na drobną kostkę i dodaję do sałatki.
Wierzch sałatki firmowej posypuję orzechami włoskimi. jeżeli masz orzechy w łupinkach, to po rozłupania sprawdź koniecznie czy nie pozostały pozostałości skorupek. Wyłuskane orzechy w opakowaniach także mają łupinki, więc zalecam ostrożnie je przejrzeć.
Pestki słonecznika i dyni prażę na suchej patelni. Następnie studzę i posypuję nimi sałatkę.
Całość zalewam sosem winegret. Sos winegret powstaje z 3 części oliwy oraz 1 części octu lub soku z cytryny. Na podaną ilość sałatki używam 9 łyżek oliwę oraz 3 łyżki soku z cytryny. Dodaję także płaską łyżkę miodu. Całość oprószam szczyptą soli oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Wszystko zamykam w małym słoiczku i energicznie wstrząsam do połączenia się składników.
Gdybyście chcieli wymieszać składniki manualnie np w szklance, to zalecam zachować kolejność. Najpierw wlewamy sok z cytryny (ocet) i oprószamy solą i pieprzem. Przyprawy łatwiej się rozpuszczą. Następnie dodaję gęstą oliwę i najlepiej płynny miód. Całość mieszam intensywnie, aby składniki jak najlepiej się połączyły. Wiadomo, iż oliwa nie łączy się z octem lub sokiem i po pewnym czasie wytrąca się. Dlatego zawsze przed polaniem potrawy sosem winegret, należy dokładnie go wymieszać lub wstrząsnąć.
Osoby, które chcą szczegółowego opisu wykonania sosu, odsyłam do mojego poradnika sos winegret – 3 przepisy.
Sprawdź także inne sałatki:
Sałatka gyros warstwowa
Klasyczna sałatka Cezar
Sałatka grecka z kurczakiem
Gotowym sosem polewam sałatkę. Sałatka firmowa wygląda i smakuje wyśmienicie. Życzę smacznego!