Przepis na sałatkę Cezar z kurczakiem
czas przygotowania: ok. 20 minut plus ok. 30 minut na marynowanie kurczaka
porcja dla 2 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 większy filet z kurczaka,
- główka sałaty rzymskiej lub lodowej,
- bagietka lub pszenna bułka,
- oliwa z oliwek do smażenia lub olej rzepakowy,
- ok. 4 łyżki startego sera typu parmezan lub ser bursztyn,
- sól i pieprz do smaku,
sos do sałatki cezar:
- 4 łyżki majonezu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka ostrej musztardy,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka sosu worcestershire lub 1 filecik anchois, sól, cukier i pieprz do smaku.
Zobacz także: Najlepsze sałatki na każdą okazję. Oto lista 12 sprawdzonych przepisów
Jak zrobić sałatkę Cezar z kurczakiem?
- Filet z kurczaka oczyść i pokrój na 4 podłużne paski.
- Posyp mięso solą, pieprzem i pokrop oliwą. Odstaw na pół godziny do lodówki.
- Bagietkę lub bułkę pokrój w kostkę.
- Zrób sos: wymieszaj w miseczce wszystkie potrzebne składniki – jeżeli nie masz sosu worcestershire, to posiekaj drobno filecik anchois, dodaj szczyptę soli, cukru i pieprzu.
- Rozgrzej patelnię, skrop ją odrobiną oliwy lub oleju.
- Obsmaż kurczaka, trzymając go po około 4 minuty z każdej strony. Następnie przykryj patelnię pokrywką i smaż kurczaka jeszcze kilka minut.
- Na patelni po smażeniu kurczaka podsmaż grzanki – ustaw mały ogień i co jakiś czas przemieszaj, aż kawałki bagietki będą chrupiące.
- Posiekaj sałatę i wymieszaj ją z połową sosu.
- Rozłóż sałatę na talerze, dodaj pokrojonego w plastry kurczaka, grzanki oraz resztę sosu.
- Posyp sałatkę startym serem.
Zobacz, jak łatwo można zrobić sałatkę Cezar
Zobacz galerię(14 zdjęć)
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: