Sałata masłowa ze śmietaną

kardamonowy.pl 1 rok temu

Nie wiem czy istnieje łatwiejszy przepis, niż ten dzisiejszy. No dobra, może to jeden z wielu banalnych, niech będzie. Tutaj nie ma żadnej filozofii, trzeba umyć liście sałaty, osuszyć je i zalać śmietaną z odrobiną cukru. Doprawić solą, pieprzem (świeżo mielonym, a jakże :)). Można na koniec całość posypać poszatkowanym koperkiem.
I jak widać, nie zawsze trzeba kombinować w kuchni, żeby uzyskać tak cudowny efekt. Zresztą coraz częściej i ja doceniam prostotę w kuchni. Babciną, prawdziwą kuchnię bez wydziwiania. I dziś właśnie taki przepis.
Sałata masłowa ze śmietaną została pochłonięta w towarzystwie gołąbków bez zawijania z młodej kapusty. To było połączenie idealne. Ja ogólnie lubię połączenie surówek na śmietanie/jogurcie z wszelkiego rodzajami mięsnymi obiadami utaplanymi w sosie. Kiedy już więc gołąbki były w planie, od razu pomyślałam o sałacie i śmietanie. Teraz jak sobie przypomnę smak tej surówki, chodzi za mną kotlet schabowy. I gulasz. I znowu gołąbki, ale tym razem te klasyczne. Albo panierowana pierś z kurczaka, o taaak, to będzie też świetne połączenie (mimo braku sosu).
Jeżeli chodzi o rodzaj sałaty jakiej użyjecie, nie musicie ograniczać się do masłowej. Ja wielokrotnie tę sałatę zamieniam na rzymską lub lodową. Śmietana? Spokojnie możecie zastąpić ją jogurtem, o ile liczycie kalorie. Smak nie będzie już ten sam, ale coś za coś. Ważnym składnikiem tej surówki jest cukier. Tak. To on robi fajną robotę i tutaj i przy okazji na przykład mizerii. Nie musicie dodawać go dużo, dajcie tyle, ile lubicie (u mnie najczęściej to większa szczypta). Moja babcia zawsze go dodawała i pewnie babcie większości z Was również. Co do koperku to bywa różnie, o ile go lubicie – dodajcie go. To zioło pasuje mi do ogórków, kapusty i sałaty, więc bardzo często je do nich dodaję.
A za parę dni będę publikowała kolejny, typowo babciny przepis. Wczoraj wyczarowałam z babcią My młodą kapustę na ciepło. Parę dni temu miałam okazję jej spróbować i od razu wiedziałam, iż przepis pojawi się na blogu. Za chwilę zrobię jej zdjęcie i może w najbliższy czwartek lub piątek podzielę się z Wami przepisem.
Zaglądajcie więc do mnie.


Składniki:
sałata masłowa
3-4 łyżki śmietany 12%
duża szczypta cukru (lub więcej, do smaku)
3 gałązki koperku
sól
pieprz

Sałatę obieramy z liści, które dokładnie myjemy i osuszamy (polecam zaopatrzyć się w suszarkę/wirówkę do sałaty właśnie).
W dużej misce mieszamy śmietanę z cukrem, dodajemy do tego sól i pieprz, mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy do tego sałatę, posypujemy poszatkowanym koperkiem, mieszamy. Przed podaniem można całość jeszcze raz doprawić, o ile macie taką potrzebę.

Podobne przepisy:
Sałata lodowa ze śmietaną
Sałata rzymska z jogurtem
Sałata z jogurtem

Idź do oryginalnego materiału