Sałata, która ma taki odcień jest szkodliwa? Dietetyczka nie ma żadnych wątpliwości

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Sałata lodowa. Fot. Pixabay


Sałata to świetny dodatek do kanapek, surówek czy sałatek. Niezaprzeczalnie królową jest jednak sałata lodowa. Pyszna, chrupiąca i wręcz soczysta. Czasem jednak zdarza się, iż czekając w lodówce na swoją kolej, przybiera niepokojący odcień. Czy wówczas nadaje się do spożycia? Odpowiadamy na pytanie, które nurtuje wielu Polaków.

Marnowanie jedzenia to dość powszechny problem. Każdego dnia wyrzucamy z lodówki resztki, których nie udaje nam się zjeść przed zepsuciem. Często jednak zdarza się tak, iż pozbywamy się żywności, którą przez cały czas możemy zjeść. Większość z nas wyrzuca m.in. sałatę lodową, która przybiera w niektórych miejscach lekko czerwony, rudawy odcień. Czy słusznie? Zdecydowanie nie.

Sałata, która ma taki odcień jest szkodliwa? Jest odpowiedź dietetyczki

Sałata lodowa, która przez kilka dni leży w lodówce, może przybrać delikatnie czerwony odcień. Dzieje się tak zarówno z sałatą pakowaną w torebki, jak i kupioną luzem. Zdaniem Laury Ali, dietetyczki z Pittsburgha w Pensylwanii i autorki książki „Mind Diet For Two”, zmiana koloru sałaty związana jest z procesem utlenienia.

„Najczęściej dzieje się to z sałatą lodową lub rzymską. jeżeli użyjesz noża do krojenia sałaty zamiast jej rozdzierania, może się to również zdarzyć” – tłumaczy Laura Ali.

Sprawdź również: Zrób czarny miód, dodając do niego te ziarenka. Jedna łyżeczka dziennie zastąpi garść leków

Kiedy sałata jest przekrojona lub cięta, tlen dostaje się do jej ścian komórkowych. Wówczas uwalniany jest enzym, a jego działanie sprawia, iż sałata zmienia kolor na czerwony. Może się tak stać również wtedy, gdy jest przechowywana razem z owocami badź warzywami, które wydzielają etylen podczas dojrzewania.

Choć taka sałata może wyglądać nieco nieestetycznie, nie należy od razu jej wyrzucać. jeżeli wciąż jest jędrna i chrupiąca, to nadaje się do spożycia. Wystarczy odkroić zabarwione końcówki i cieszyć się jej smakiem. jeżeli jednak sałata zmieniła kolor, a na domiar złego ma czarne plamy, śluz lub nieprzyjemny zapach, zdecydowanie nie powinniśmy jej już jeść, a warzywo powinno trafić do kosza jak najszybciej.

Sałata lodowa. Fot. Pixabay

Idź do oryginalnego materiału