Są jeszcze zdrowsze niż kiszone ogórki i doskonale wpływają na cerę

top.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Sezon na warzywa i owoce trwa w najlepsze, a lato jest idealnym czasem na uzupełnienie spiżarni. W piwnicach królują ogórki kiszone, jednak może warto zakisić inne dobroci z ogrodu? Mowa o marchewce, która wspaniale smakuje i ma zbawienny wpływ na cerę. Sprawdź przepis na kiszonki z marchwi.

Nasze babcie i mamy z zapałem kisiły warzywa zebrane z przydomowego ogródka. Ta tradycja jest kultywowana do dziś - wiele osób przez cały czas robi kiszonki, aby zimą zajadać się pysznymi ogórkami czy kapustą. Wzbogać swoją spiżarnię o słoiki z marchewkami.

Kiszona marchewka na zdrowie

Same kiszonki są bardzo zdrowe, ponieważ w trakcie fermentacji zaczynają rozwijać się bakterie probiotyczne. Mają one pozytywny wpływ na pracę jelit - poprawiają trawienie, a także wzmacniają układ odpornościowy. Warto zatem regularnie jeść te przetwory, aby uniknąć przeziębienia.

Marchewka stanowi źródło witaminy A. Zawiera też inne witaminy: C, B1, B2, B3, B6, K oraz minerały tj. potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez. Duże znaczenie ma także wysoka zawartość błonnika. Dzięki niemu czujemy się syci przez długi czas.

Regularne spożywanie kiszonek z tego warzywa wpływa korzystnie na wzrok i wygląd skóry. Oprócz tego zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów i choroby Alzheimera.

Przepis na kiszoną marchewkę

Składniki na kiszoną marchewkę:

  • 1 kg marchwi;
  • 1 l wody;
  • 1 łyżka soli kamiennej;
  • 5 ząbków czosnku;
  • 1 cebula szalotka;
  • 4 cm imbiru;
  • 4 cm korzenia chrzanu;
  • 1 baldach kopru;
  • 3 liście laurowe.

Na początek obierz czosnek i marchewkę. Główne warzywo pokrój w plastry, a cebulę w ćwiartki. Z kolei imbir i korzeń chrzanu zetrzyj na tarce, a następnie posiekaj.

W kolejnym kroku przygotuj solankę: w garnku gotuj wodę z solą, do momentu jej rozpuszczenia. Potem odstaw ją, aby ostygła.

Na dnie wcześniej wyparzonych słoików umieść imbir, chrzan, koper i liście laurowe. Potem układaj warstwami marchewkę, czosnek i cebulę do momentu, aż naczynie wypełni się warzywami.

Na koniec zalewaj warzywa solanką - muszą być całkowicie w niej zanurzone. Słoiki przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 2-5 dni. Po tym czasie możesz przenieść je do spiżarni.

Zobacz też:

W którym momencie solisz rosół? Większość z nas robi to źle

Ciasto na naleśniki bez mleka. Zastąp je tym składnikiem, a będzie sprężyste, jak nigdy

Te japońskie naleśniki biją na głowę racuchy. Lekkie i puszyste jak chmurka

Idź do oryginalnego materiału