Są gorsze niż mole. Wystarczy chwila, a zainfekują całą spiżarnię. Wywołują pleśń

g.pl 2 miesięcy temu
Trzymanie porządku w kuchni to niezwykle ważne zadanie. Czasami jednak pomimo naszych największych starań do szafek i tak wdzierają się nieproszeni goście w postaci insektów. Oprócz moli spożywczych naszym zapasom zagraża jeszcze jeden gatunek. Jest on dużo bardziej inwazyjny i robi większe szkody.
Mole spożywcze to nie jedyne owady, które lubią gościć się w naszych kuchennych szafkach. Istnieją jeszcze inne, bardziej inwazyjne osobniki. Zauważenie ich obecności jest znacznie trudniejsze, ponieważ wnikają one do wnętrza produktu, gdzie zostawiają po sobie ślad. W efekcie żywność zaczyna się psuć, pojawia się na niej pleśń oraz bakterie. Dlatego w ramach prewencji, podobnie jak w przypadku molowatych, warto wyposażyć się w szczelnie zamykane pojemniki. Dzięki nim zyskujemy przewagę nad wołkiem zbożowym (nazywanym również ryjowcem przenicznym). To jednak niejedyne działania, które warto podjąć, aby uchronić się przed tym insektem.


REKLAMA


Zobacz wideo "Skrzat. Nowy początek" [ZWIASTUN]


Wołek zbożowy w domu. Po tym poznasz wroga
Żerujący na produktach zbożowych owad, który zagraża naszym zapasom dużo bardziej niż mole, należy do rodziny ryjkowatych z rzędu chrząszczy. Wołka zbożowego można rozpoznać po smukłym ciemnobrązowym lub czarnym ciele mierzącym od 2 do 5 mm długości, charakterystycznym ryjku i kolankowatym zgięciu czułek. Insekt porusza się na silnych odnóżach, które pozwalają mu niezwykle gwałtownie się przemieszczać. o ile zauważysz choćby jednego osobnika w swoim domu, natychmiast zacznij działać.
Zobacz też: Włóż do szafy rolkę papieru toaletowego. Nie minie sekunda, a poczujesz zmianę
Wołek zbożowy najczęściej pojawia się w miejscach, gdzie panuje wysoki poziom wilgoci i stała temperatura. Świetnie odnajduje się zwłaszcza w opakowaniach z mąką, kaszą, makaronem i ryżem. W skrajnych przypadkach owad może trafić do naszego domu w produktach sklepowych. W celu zminimalizowania ryzyka jego obecności, zawsze przechowuj wspomniane artykuły w przeźroczystych pojemnikach. Uchroni cię to przed koniecznością wyrzucenia wszystkich zapasów. Czynność tą należy wykonać w momencie, gdy naszym oczom ukaże się chociażby jeden insekt. Nie warto ryzykować i narażać się na jedzenie zainfekowanej żywności, w której mogą być larwy. W jednym zanieczyszczonym ziarenku może wykluć się choćby do kilkuset młodych osobników. Ten scenariusz nie będzie jednak możliwy, o ile wyposażysz się w te naturalne środki zwalczania wołka zbożowego.


Pułapki na wołki zbożowe w domu. W kilka sekund pozbędziesz się problemu
Wołek zbożowy, tak jak i inne owady, ma swoje słabe strony. Jego piętą achillesową jest aromat goździków, liści laurowych oraz zielonego pieprzu. W związku z tym trzymaj w szafkach woreczki wypełnione jednym z tych ziół. Zanim jednak ustawisz te pułapki, najpierw dokładnie przemyj szafki mieszanką wody i octu. Pamiętaj, aby dokładnie osuszyć półki, zanim na nowo włożysz do nich swoje zapasy.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału