Ryż z kalafiora na romantyczną kolację. Prosty przepis nie tylko dla wegetarian. Dodaj orzechy i ciesz się kapitalną chrupkością

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: materiały prasowe wydawnictwa Marginesy/Magdalena Gembacka


Ryż z kalafiora to świetna alternatywa dla dobrze znanego produktu spożywczego. To prosty przepis na wykorzystanie większej ilości warzyw w diecie oraz urozmaicenie jadłospisu wegetarian. Taki ryż z kalafiora można podać na kolację walentynkową lub niedzielny obiad dla całej rodziny. Zobacz przepis na apetyczny ryż z kalafiora.

Ryż z kalafiora – przepis na romantyczną kolację

Liczba porcji: dla 2-3 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1/2 kalafiora,
  • olej rzepakowy,
  • sok z cytryny,
  • sól i świeżo mielony pieprz.

Jak zrobić ryż z kalafiora?

Przygotowanie:

  1. Kalafior podzielić na różyczki i zmiksować w blenderze z ostrzem S na drobne kawałeczki wielkości ziarenek ryżu.
  2. Wsypać na patelnię z dodatkiem oleju rzepakowego. Posolić, dodać odrobinę wody i przykryć.
  3. Od czasu do czasu mieszać i smażyć na wolnym ogniu, aż kalafior lekko się przyrumieni i będzie miękki.
  4. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Wskazówki do podania

Aby ryż kalafiorowy był bardziej sycący, można pomieszać go z klasycznym ryżem, np. basmati lub brązowym. Ryż z kalafiora można wzbogacić poprzez dodanie do nich posiekanych orzechów laskowych lub włoskich. Magdalena Gembacka poleca także dodać świeżą natkę pietruszki lub kolendry.

„Roślinna uczta smaków” – przepisy dla wegan

Magdalena Gembacka w swojej trzeciej książce zgromadziła różnorodne przepisy na dania pełne warzyw. Wśród tych posiłków znaleźć można dania idealna na śniadanie, obiad i kolację. Autorka pokazała przepisy na wytrawną granolę i zapiekankę pasterską z soczewicą i pieczonymi burakami. A prawdziwe łasuchy znajdą intrygująco brzmiące przysmaki, takie jak tofurnik z musem morelowym. Gwarantujemy, iż każde z tych dań można podać na romantyczną kolację na walentynki albo rodzinny obiad w niedzielę.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Marginesy.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału