Ryż z kalafiora – przepis na romantyczną kolację
Liczba porcji: dla 2-3 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1/2 kalafiora,
- olej rzepakowy,
- sok z cytryny,
- sól i świeżo mielony pieprz.
Jak zrobić ryż z kalafiora?
Przygotowanie:
- Kalafior podzielić na różyczki i zmiksować w blenderze z ostrzem S na drobne kawałeczki wielkości ziarenek ryżu.
- Wsypać na patelnię z dodatkiem oleju rzepakowego. Posolić, dodać odrobinę wody i przykryć.
- Od czasu do czasu mieszać i smażyć na wolnym ogniu, aż kalafior lekko się przyrumieni i będzie miękki.
- Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Wskazówki do podania
Aby ryż kalafiorowy był bardziej sycący, można pomieszać go z klasycznym ryżem, np. basmati lub brązowym. Ryż z kalafiora można wzbogacić poprzez dodanie do nich posiekanych orzechów laskowych lub włoskich. Magdalena Gembacka poleca także dodać świeżą natkę pietruszki lub kolendry.
„Roślinna uczta smaków” – przepisy dla wegan
Magdalena Gembacka w swojej trzeciej książce zgromadziła różnorodne przepisy na dania pełne warzyw. Wśród tych posiłków znaleźć można dania idealna na śniadanie, obiad i kolację. Autorka pokazała przepisy na wytrawną granolę i zapiekankę pasterską z soczewicą i pieczonymi burakami. A prawdziwe łasuchy znajdą intrygująco brzmiące przysmaki, takie jak tofurnik z musem morelowym. Gwarantujemy, iż każde z tych dań można podać na romantyczną kolację na walentynki albo rodzinny obiad w niedzielę.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Marginesy.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: