Ryż na mleku z jabłkami

ania-gotuje.pl 1 rok temu

Szukasz pomysłu na pyszne śniadanie lub kolację? Poznaj kremowy ryż na mleku z jabłkami i cynamonem. To lekki posiłek, który zrobisz w mgnieniu oka. Sprawdzi się także jako deser dla dzieci.

Ryż na mleku to jeden z moich niezapomnianych smaków dzieciństwa. Prosty deser robiła mi najczęściej babcia. Jabłka najlepiej smakują mojej rodzinie w formie surowej, starte na grubych oczkach tarki do warzyw. Możesz też uprażyć na patelni lub wykorzystać gotowy mus ze słoika.

Ryż na mleku z jabłkami polecam w diecie wegetariańskiej i bezglutenowej.
Potrawę wykonasz w 30 minut.
Z podanych składników otrzymasz 2 duże porcje.

Ryż na mleku – składniki:

Szklanka to pojemność 250 ml. Kaloryczność: 145 kcal w 100 g.

  • 100 g ryżu (waga suchego przed ugotowaniem około pół szklanki) risotto lub klasyczny ryż długoziarnisty
  • 300 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 400 g jabłek (waga przed obraniem – 2 średnie lub 3 mniejsze)
  • 2 łyżki cukru lub miodu
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • po szczypcie cynamonu na każdą porcję

Zobacz jak zrobić ryż na mleku z jabłkami

1. Do rondelka z grubym dnem wsypuję 100 g ryżu białego, wlewam szklankę mleka i zagotowuję. Mieszam często, aby ryż się nie przypalił. Gdy się zagotuje, zmniejszam ogień na minimum. Dodaję masło, cukier oraz cukier waniliowy. Gotuję bez przykrycia na niedużym ogniu i całość mieszam co jakiś czas. jeżeli zamiast cukru chcesz użyć miodu, to dodaj go pod sam koniec gotowania ryżu. Im krócej będzie działała na niego temperatura, tym lepiej. Miód w dłuższym kontakcie z temperaturą powyżej 40 stopni C, traci cenne enzymy pszczele.

Podczas gotowania ryż spęcznieje i wyparuje część mleka. Gotuję na małym ogniu i mieszam (np rózgą kuchenną) do czasu, aż ryż będzie miękki. Trwa to około 25 minut. Plus minus kilka minut w zależności od rodzaju ryżu oraz użytej mocy palnika. jeżeli trzeba, to dolewam mleka podczas gotowania.

2. Gdy ryż się gotuje, przygotowuję jabłka. Moja rodzina najlepiej lubi świeżo starte jabłka na grubych oczkach tartki do warzyw. Przed tarowaniem, obieram jabłka i pozbywam się gniazd nasiennych. Jabłka ścieram tuż przed padaniem deseru.

Możesz też uprażyć jabłka na patelni lub użyć gotowego musu ze słoika. Zamiast jabłek możesz też wykorzystać inne owoce (maliny, wiśnie, borówki) lub dżem.

3. Ugotowany ryż zdejmuję z ognia i odstawiam na 2 minuty, aby jeszcze spęczniał. W tym czasie ścieram obrane jabłka. Dzięki temu nie ściemnieją. Podaję w ozdobnych pucharkach. Umieszczam warstwę startych jabłek, ugotowanego ryżu, warstwę startych jabłek i znowu warstwę ryżu. Możesz też podać klasycznie na talerzach.

Wierzch oprószam szczyptą cynamonu. Możesz także dać kilka rodzynek lub suszonej żurawiny. Sprawdzi się również ryż prażony na patelni, wiórki kokosowe, płatki migdałów lub starowana czekolada. Moje dzieci uwielbiają takie dodatki.

Potrawę podaję na ciepło zaraz po zrobieniu. Ryż na mleku gęstnieje, gdy stygnie. Możesz go rozrzedzić słodką śmietanką 30 lub 36%.

Pozdrawiam Was ciepło i życzę smacznego!

Idź do oryginalnego materiału