Rytwiański karp w galarecie

radiokielce.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Rytwiański karp w galarecie / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach


Rytwiański karp w galarecie / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Składniki

Sposób przygotowania

Przygotowanie rytwiańskiego karpia w galarecie rozpoczyna się od dokładnego oczyszczenia i umycia ryby. Następnie tuszkę karpia należy lekko posolić, natrzeć przeprawami i pozostawić w chłodnym miejscu do następnego dnia. Cebulę obrać, pokroić w grube kawałki i zalać wrzącą, osoloną wodą. Do wody z cebulą dodać przyprawy oraz oczyszczone warzywa (marchewMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp…. More, selerSelery zwyczajne, seler zwyczajny (Apium graveolens L.) – … More, pietruszkaPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś… More) i wszystko razem gotować na wolnym ogniu. Pokrojonego w dzwonka karpia włożyć do wywaru i gotować przez 20 minut na bardzo wolnym ogniu. Po wystudzeniu wyjąć i usunąć delikatnie ości. Śliwki i rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Rybę ułożyć na głębokim półmisku, udekorować – między dzwonka włożyć śliwki i rodzynki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Wywar z ryby zagotować, dodać namoczoną żelatynę i mieszać do rozpuszczenia. Nie gotować. Przecedzić przez drobne sitko i zalać karpia tężejącą galaretą. Udekorować wg uznania.

Przepis podała Irena Pogorzelska ze Święcicy.

Idź do oryginalnego materiału