W najbliższy czwartek, 5 grudnia, w Rybnickim Centrum Edukacji Zawodowej (ul. Św. Józefa 30) odbędzie się druga część warsztatów – skierowanych do podopiecznych rybnickich placówek opiekuńczo-wychowawczych, poświęcona tematowi niemarnowania żywności.
Temat zrównoważonego żywienia finansowanego ze środków publicznych w Rybniku nie jest nowy. Już od czterech prowadzimy działania mające na celu zwiększenie stopnia zrównoważenia posiłków w placówkach opiekuńczo-wychowawczych, m.in. dzięki udziałowi w projektach finansowanych ze środków unijnych (projekty StratKIT i StratKIT+), a także w programie „Śląska Przestrzeń Innowacji” . Prawidłowa, dobrze zbilansowana dieta oraz zapobieganie marnotrawstwu żywności odgrywają szczególną rolę w kontekście żywienia w miejskich placówkach: szkołach, przedszkolach, żłobkach, domu pomocy społecznej oraz placówkach opiekuńczo-wychowawczych.
Zależy nam, aby prawidłowe wybory żywieniowe, dokonywane zarówno przez wychowanków, jak i ich opiekunów stały się oczywistością, by nie marnowano jedzenia i aby wspólne przygotowywanie oraz spożywanie zdrowych i wartościowych posiłków stanowiło część procesu wychowawczego.
Program InPost Green City przyznał Rybnikowi grant (5 300 zł) na realizację warsztatów edukacyjnych promujących ideę zero/less waste. Warsztaty realizowane są przez Rybnickie Centrum Edukacji Zawodowej (warsztat gastronomiczny) i skierowane są do placówek oświatowych (to spotkanie odbyło się 16 października, w Światowym Dniu Żywności) oraz opiekuńczo-wychowawczych.
UM Rybnik