Ryba w zalewie octowo pomidorowej okazała się tak dobra i tak dawno jej nie jadłam, iż dziś zamiast 1 sztuki zjadłam zawartość 2 dużych słoików 🙂 To chyba jest najlepsza rekomendacja tego przepisu, który mam od swojej mamy. Potrawa doskonała na śniadanie, kolację czy przekąskę na imprezie.
Ryba w zalewie octowej do słoika jest jędrna, twardawa i soczysta. choćby zwykła płotka nabiera szlachetnego smaku. Potrawa w zalewie octowo pomidorowej jest o niebo lepsza od zwykłej ryby w occie. Mąż z tatem nałapali sporo ryb tego lata. Nie miałam co z nimi zrobić więc część pomroziłam. Tydzień temu przygotowałam je w zalewie octowo pomidorowej. Odstały w lodówce, smaki się przegryzły i oczywiście przyszedł czas na degustację. Dawno nie jadłam tak podanej ryby. Od razu przypomniały mi się smaki dzieciństwa.
Ryba w occie – składniki.
Podane proporcje zalewy są na 3 słoiki 0.9 litra. Ilość ryby około 1 kg na 3 słoiki 0.9 litra – wszystko oczywiście zależy jaką mamy rybę (mała czy duża) oraz ile jej upchamy do słoika.
Szklanka to pojemność 250ml. Kaloryczność: kcal w 100g ryby.
- Ryba
- Mąka (pszenna lub np kukurydziana) do obtoczenia ryby
- Sól, pieprz
- Olej do smażenia
Zalewa.
- 2,5 szklanki wody
- Pół szklanki octu
- Łyżka soli kamiennej
- 3 łyżek cukru
- Mały keczup pikantny 200g
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
Możesz także użyć domowego octu winnego np z jabłek. Wówczas daj proporcje: 1 szklanka octu z jabłek oraz 2 szklanki wody.
Sposób wykonania ryby w occie.
Świeżą rybę należy oczywiście oskrobać, wypatroszyć i usunąć głowę. Mrożoną rybę należy rozmrozić. Następnie rybę płuczemy w wodzie i osuszamy np na ręczniku papierowym. Dużą rybę kroję w dzwonki, a mniejsze pozostawiam całe.
Na rozgrzaną patelnię wlewam olej na około 1 cm wysokości.
Rybę obtaczam w mące, aby się nie przypalała. Opruszam solą i smażę z obu stron na rumiano na średnim ogniu. Następnie osączam z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Przygotowuję zalewę.
Cebulę obieram i kroję w piórka. Wszystkie składniki zalewy umieszczam w garnku, mieszam i zagotowuję na średinm ogniu pod przykryciem, aby nie unosił się zapach octu. Co jakiś czas mieszam. Po zagotowaniu się zmienjaszam lekko ogień i jeszcze przez 3 minuty gotuję.
Usmażone, gorące ryby prosto z patelni i odsączeniu z tłuszczu układam do słoika z wyczuciem jedna przy drugiej. Nie za ciasno, by później można było wyciągneć je ze słoika.
Zalewam gorącą zalewą wraz z cebulką ułożone w słoiku ryby i zakręcam słoiki. Odkładam na blat kuchenny wyścielony ściereczką i okrywam ręcznikiem lu ścierczką kuchenną do całkowitego ostudzenia. Tak przygotowaną rybę w zalewie octowo pomidorowej przechowuję w lodówce. Odczekuję tydzień czasu i degustuję się nieziemskim smakiem. Miałam dziś spróbować tylko1 rybkę, a skończyło się na 2 słoikach :-). Ryba w occie traci wszystkie małe ości. Pozostają tylko największe, które łątwo odchodzą od mięska.
Polecam także lina w śmietanie, smażonego na masełku:
Lin w śmietanie
Potrawę można przechowywać w zimnym miejscu do kilku miesięcy. Ważne, aby zakrętki były nieuszkodzone i wieczko dobrze wklęśnięte.