Ryba nigdy więcej nie rozpadnie się na patelni. Wystarczy trik Ewy Wachowicz

top.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: /Pixel


Często podczas smażenia ryba zaczyna się rozpadać na patelni, przez co nie tylko wygląda mniej apetycznie, ale i gorzej smakuje. Możemy jednak temu zapobiec, stosując proste sposoby polecane przez Ewę Wachowicz. Dzięki temu nasza ryba będzie aromatyczna, zwarta i soczysta. Sprawdź, co trzeba zrobić.

Smażenie ryby potrafi przysporzyć sporo kłopotów. Często mięso zaczyna się rozpadać, a filet staje się mniej smaczny i przywiera do patelni. Chcąc temu zapobiec, warto zastosować triki, które zaleca Ewa Wachowicz. Dzięki temu ryba będzie złocista i sprężysta oraz nie będzie nieestetycznie wyglądać.

Ryba rozpada się podczas smażenia? Zrób to, a zapomnisz o problemie

Chcąc, by ryba nie rozpadała się podczas smażenia, musimy wykonać bardzo istotny krok, jeszcze zanim przystąpimy do obróbki cieplnej. Ewa Wachowicz podpowiada, aby przed smażeniem, dokładnie osuszyć filet. Jest to bardzo ważna czynność, mylnie pomijana przez wiele osób. Ma to duży wpływ na smak i konsystencję, ponieważ woda znajdująca się na rybie sprawia, iż tłuszcz zaczyna pryskać. W rezultacie mięso, zamiast się smażyć, zaczyna się gotować.

Następnie należy wykonać kolejny bardzo istotny krok, czyli sięgnąć po roztopione masło i pędzelek kuchenny. Wystarczy, iż posmarujemy delikatnie rybę z każdej strony, aby stworzyć cienką warstwę ochronną, dzięki której ryba nie będzie przywierała, a jej skórka stanie się złocista oraz aromatyczna. Dzięki temu, iż użyjemy pędzelka, będziemy mogli rozprowadzić tłuszcz równomiernie.

Czytaj również: Teściowa dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Dzięki temu są chrupiące i mniej tłuste

Co jeszcze zrobić, aby ryba była zwarta i aromatyczna? Wypróbuj te sposoby

Ewa Wachowicz zwraca uwagę również na inne aspekty, które zapewnią nam sukces podczas smażenia ryby. Przede wszystkim warto używać do tego patelni teflonowej lub takiej z nieprzywierającą powłoką. Dodatkowo powinna być ona dobrze rozgrzana, zanim położymy na niej rybę, aby mogła ona zatrzymać swoją wilgoć w środku. Dzięki temu będzie się ona lepiej smażyła.

Oprócz tego Ewa Wachowicz poleca również bardzo interesujące rozwiązanie, za pomocą którego ryba będzie jeszcze smaczniejsza i zachowa swoją strukturę. Otóż nie podaje jej od razu po usmażeniu, a zamiast tego przekłada ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Tam podgrzewa się ją przez około 5-7 minut.

Przez ten czas ryba może spokojnie dopiec i dogrzać się w środku, dzięki czemu mięso jest przez cały czas soczyste, a skórka pozostaje chrupka. Filety wyjęte z piekarnika będą zwarte, złociste i w dodatku będą pięknie pachniały masłem. Dzięki tej metodzie w prosty sposób uzyskamy smaczne danie, które zachwyci smakiem i aromatem.

Zobacz też:

Wystarczy połówka dziennie. Wysoki cukier i cholesterol będą tylko wspomnieniem

​Jest o wiele zdrowszy od zwykłego jogurtu. Ma więcej białka i pozwala schudnąć

To najlepsza pasta do kanapek. Jest zdrowa, tani i szybka do przygotowania

Idź do oryginalnego materiału