Ruszt kuchenki myję metodą japońską. Jak nowy w kilka minut

shareinfo.pl 5 godzin temu
fot. screen Youtube / @olgazagorod1

Kuchenka gazowa, choć jest praktyczna, to ma też swoje ciemne strony. gwałtownie się brudzi, a domycie zanieczyszczeń bywa arcytrudne, a jeżeli nie masz pod ręką żadnych profesjonalnych środków czyszczących, wtedy sprawa komplikuje się jeszcze bardziej. Na szczęście można coś na to poradzić. Wystarczy skorzystać z japońskiego patentu na sprzątanie kuchenki gazowej.

Z kuchenki korzystamy choćby kilka razy dziennie. Gotujemy na niej różne dania, a chwilowe roztargnienie sprawia, iż z garnka zaczyna kipieć, a płyn zalewa kuchenkę. Dodatkowy problem stanowi pryskający podczas smażenia olej. Wtedy zabrudzeniu ulega powierzchnia kuchenki, palniki i ruszt. Trzeba reagować od razu, bo nieczystości przyschną, a pracy będzie dużo więcej.

Jak przywrócić dawny blask urządzeniu AGD?

Warto skorzystać z metody japońskiej. Dzięki niej tłuste ślady znikną w pięć minut. Japończycy wierzą w zasadę: „klin klinem” i to na niej opiera się ich patent na mycie kratek kuchenki. Skoro zostały zasmolone tłuszczem, to również tłuszczem powinny być usuwane. Brud na ruszcie kuchenki to nie rzadkość. ale usuwanie go tylko płynem do naczyń jest niewystarczające. Tutaj z pomocą przychodzi olej.

Nałóż niewielką ilość oleju na gąbkę i zacznij starannie rozprowadzać go na kratce. Namocz ręcznik w gorącej wodzie i przykryj nim żeliwny element. Pozostaw go na 5 minut. Potem weź szorstką gąbkę i wycieraj go do sucha. Tłusty osad zniknie jak ręką odjął.

Powierzchnię kuchenki emaliowaną lub szklaną doczyścisz wodą z dodatkiem soku z cytryny. Miks ten z dobrym rezultatem rozbija wszelki brud. Palnikom też przywrócisz czystość. Wykąp je w miksturze stworzonej z ciepłej wody i octu.

Idź do oryginalnego materiału