Wystartował Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej. Zdjęcia tradycyjnych potraw, produktów i napojów z regionu można przesyłać do 31 marca. Jest o co walczyć. Na laureatów czekają nagrody o wartości 40 tys. złotych. Mazowsze może pochwalić się wieloma produktami tradycyjnymi. Wśród nich są m.in. fafernuchy, pańska skórka, sójka mazowiecka, jabłka grójeckie, papryka przytycka, miód kurpiowski, syrop z mniszka z Puszczy Mariańskiej, piwo kozicowe czy ser kozi twarogowy z Cegłowa. w tej chwili na Liście Produktów Tradycyjnych z województwa mazowieckiego znajduje się już 170 produktów i potraw. Kolejne ponad 240 smakołyków zostało nagrodzonych w konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Janina Ewa Orzełowska, członkini zarządu województwa mazowieckiego, zwraca uwagę na to, iż warto bliżej poznać dziedzictwo kulinarne Mazowsza. – Obszary wiejskie to ponad 93 proc. powierzchni województwa, więc rolnictwo jest bardzo ważnym sektorem mazowieckiej gospodarki. Dbamy o to, aby promować lokalną i regionalną żywność. Prezentujemy nasze produkty na międzynarodowych targach, podczas licznych wydarzeń i imprez folklorystycznych. Wspieramy m.in. producentów żywności czy koła gospodyń wiejsk
Rusza Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej. Jest o co walczyć
wdi24.pl 3 tygodni temu
- Strona główna
- Kuchnia
- Rusza Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej. Jest o co walczyć
Powiązane
Idealne miejsce dla jajek. W ten sposób będą najświeższe
39 minut temu
Czy hipnoza na odchudzanie jest skuteczna?
1 godzina temu
Hot-dog z Polski poleciał w kosmos
2 godzin temu
W Stalowej Woli powstanie nowy żłobek przy ulicy Leśnej
2 godzin temu
Ferie z krotoszyńską biblioteką [ZDJĘCIA]
3 godzin temu
Polecane
Borówka w cukrzycy? najważniejszy jest jeden wskaźnik
15 godzin temu
Sanepid: nie było trutki na psy w Tarnowie
20 godzin temu