Rumsztyk wołowy z karmelizowaną duszoną cebulką

radiokielce.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Chłodnik litewski z pieczonymi ziemniakami


Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.

Rumsztyk wołowy z karmelizowaną duszoną cebulką, pieczarkami z rusztu, młodymi ziemniakami w maśle koperkowym i duszonym zielonym groszkiem z miętą

07.07.2023. Kielce. Gotowanie w ogrodzie Radia Kielce / Fot. Kamil Król – Radio Kielce

Składniki:

Mięso mielone wołowe 0,5 kg
Cebula 30 dkg
Pieczarki 0,5 kg
Ziemniaczki młode 0,5 kg
Pomidory malinowe 0,5 kg
Masło
Śmietana kwaśna 100gr
Mąka
Olej
Zielony groszek
Świeża mięta
Woda gazowana
Sól i pieprz

Sposób wykonania:

Rumsztyk – mięso przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy wodę gazowaną i dokładnie mieszamy na gładką masę. Formujemy kulki i następnie robimy z nich płaskie kotlety. Na patelni dobrze rozgrzewamy olej. Kotlety obtaczamy w mące i smażymy na patelni po 2 minuty z każdej strony.

Pieczarki czyścimy i smażymy na mocno rozgrzanym oleju aż osiągną głęboki brązowy kolor. Cebulę kroimy w półksiężyce i przesmażamy na tłuszczu, który został po smażeniu kotletów. Pod koniec smażenia dodajemy ½ łyżeczki cukru i karmelizujemy. Łączymy z pieczarkami.

Groszek przesypujemy na suchą patelnię i podsmażamy kilka minut. Pod koniec dodajemy łyżeczkę masła. Posypujemy listkami mięty.
Ziemniaki gotujemy i odcedzamy do gorących dodajemy łyżeczkę masła i posiekany koperek. Mieszamy tak, by ziemniaki oblepiły się koperkiem.

Pomidory myjemy i kroimy w półksiężyce. Polewamy kwaśną śmietaną, solimy i pieprzymy do smaku.

Smacznego!

Autor: Łukasz Wasik



Idź do oryginalnego materiału