Rozpływające się w ustach polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym. Bezkonkurencyjne danie na rodzinny obiad. Sprawdzony przepis!

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym to wyśmienite danie, które sprawdzi się idealnie zarówno na rodzinny obiad jak i specjalną okazję. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na ten przysmak. Duszone mięso z polędwiczki jest bardzo delikatne i miękkie, a kremowy sos ze śmietanką dodaje potrawie wyśmienitego smaku. Przekonaj się, jakie to dobre i wypróbuj niezawodny przepis na polędwiczki wieprzowe.

Obiad z polędwiczki wieprzowej. Sprawdzony przepis

Polecam przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym. To bardzo smaczna potrawa, która z pewnością zrobi wrażenie na naszych bliskich. Podsmażone na maśle klarowanym, a następnie duszone mięso jest idealnie miękkie i soczyste. Całość nie jest bardzo trudna do wykonania i z pewnością uda się każdemu. Polecam podać danie z ziemniakami i porcją wyrazistej surówki z marchewki.

Zobacz w galerii, jak przygotować pyszne i delikatne polędwiczki.

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

czas przygotowania: ok. 1 godzina
porcja na: 4 osoby
poziom trudności: średni

Składniki:

  • ok. 800 g polędwiczki wieprzowej,
  • 400 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 500 ml wody lub bulionu,
  • 3 łyżki śmietanki 30%,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło klarowane lub olej do smażenia.

Najlepszy przepis na polędwiczki wieprzowe. Są idealnie miękkie i soczyste

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe? Mam na to dobry i prosty sposób. Polecam przepis na smażone polędwiczki wieprzowe w delikatnej jajecznej panierce, które zawsze się udają i smakuję wyśmienicie. Mięso…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić delikatne polędwiczki wieprzowe w sosie?

  1. Umyj i obierz pieczarki. Pokrój je w plasterki.
  2. Cebulę obierz i posiekaj.
  3. Oczyść polędwiczki z błonek.
  4. Pokrój mięso na plastry o grubości ok. 2 cm.
  5. Każdy plaster mięsa odrobinę rozbij tłuczkiem.
  6. Oprósz polędwiczki solą i pieprzem.
  7. Rozgrzej odrobinę masła klarowanego lub oleju roślinnego na patelni.
  8. Obsmaż mięso po ok. 2 minuty z każdej strony.
  9. Przełóż podsmażone polędwiczki do garnka.
  10. Na patelnię po smażeniu włóż pokrojone pieczarki i cebulę. Podsmaż kilka minut i przełóż do garnka z polędwiczkami.
  11. Zalej całość wodą lub bulionem.
  12. Wsyp majeranek, tymianek, część posiekanej natki pietruszki oraz szczyptę soli i pieprzu. Gotuj ok. 20 minut.
  13. Śmietankę wymieszaj z mąką ziemniaczaną i wlej do garnka z polędwiczką. Wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.
  14. Na koniec posyp danie resztą posiekanej natką pietruszki. Smacznego!

Najdelikatniejsze polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym...

+12 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału