Rozpływająca się w ustach faszerowana cukinia. Smak tego farszu jest nie do podrobienia

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Cukinia - Pyszności; Foto: Canva.com


Sezon wiosenno-letni to czas, w którym oprócz popularnych owoców, na targu i w sklepach pojawiają się popularne warzywa, z których można przygotować naprawdę smaczne i różnorodne dania. Jedną z opcji może być cukinia faszerowana. To połączenie popularnego warzywa z mięsem mielonym, warzywami i odpowiednio dobranymi przyprawami. Takie danie będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Zależy ci na tym, by twój obiad był pyszny, zdrowy, kolorowy i zachwycił całą twoją rodzinę? Postaw na sprawdzone warzywa i to, co akurat masz pod ręką. Nie musisz spędzać wielu godzin na gotowaniu. Wystarczy, iż wybierzesz cukinię podczas zakupów i przygotujesz z niej przysmak, który pokocha cała twoja rodzina. Cukinia faszerowana to pomysł na obiad z mięsem, warzywami, rozpływającym się serem i odpowiednio dobranymi przyprawami.

Cukinia faszerowana – pomysł na szybki i smaczny obiad

Zanim poznasz przepis na faszerowaną cukinię, dobrze jest nieco lepiej przyjrzeć się tej właśnie potrawie. Cukinia faszerowana to doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad. To danie jest proste do przygotowania i można je dostosować do swoich preferencji smakowych. Aby smakowało najlepiej, warto pamiętać o kilku istotnych zasadach, związanych z przygotowaniem tego dania.

Cukinia – Pyszności; Foto: Canva.com

Jeśli na twoim stole pojawi się cukinia faszerowana, to pamiętaj, by:

  • wybrać odpowiednią wielkość i rodzaj cukinii – najlepiej sprawdzi się średnia cukinia zielona lub żółta;
  • odpowiednio wydrążyć cukinię – zrób to w taki sposób, by możliwe było wypełnienie jej przygotowanym farszem;
  • farsz do cukinii możesz przygotować na wiele ciekawych sposobów, wykorzystując mięso mielone lub warzywne dodatki;
  • istotny jest czas pieczenia – włóż ją do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut.

Jaki farsz do cukinii?

Zgodnie z tym, co zostało wyżej wspomniane, cukinia faszerowana to danie, do którego możesz użyć rozmaite farsze. Najpopularniejszy jest ten na bazie wieprzowego mięsa mielonego. Możliwe jest również wykorzystanie mięsa z indyka lub też pyszne, warzywne dodatki. jeżeli preferujesz wegetariańską lub wegańską opcję, wykorzystaj różnorodne warzywa, kaszę (np. kaszę jaglaną, quinoa) lub np. soczewicę. Podsmaż warzywa na patelni z dodatkiem cebuli, czosnku i przypraw. Dodaj ugotowaną kaszę lub soczewicę, aby wzbogacić farsz o białko roślinne.

Mięso mielone. Fot. Pexels

Dość często wybieraną opcją jest również ryż. Dodaj do niego pokrojone warzywa, takie jak papryka, kukurydza, groszek, marchewka czy pomidory. Dopraw farsz ziołami i przyprawami, takimi jak pietruszka, oregano, bazylia czy papryka. Faszerowana cukinia to również takie danie, w którym nadzienie przygotowuje się na bazie serów. Połącz starte sery, takie jak żółty, cheddar, mozzarella lub feta, z dodatkami jak pomidory suszone, czarne oliwki, świeże zioła czy szpinak. Ten farsz jest doskonały dla miłośników serowych smaków.

Przeczytaj: Cukinia z grilla: przepisy na dania wegetariańskie i wegańskie

Cukinia faszerowana przepis – jak ją zrobić?

Przepis na faszerowaną cukinię nie jest zbyt skomplikowany. Stosując wszystkie wspomniane wyżej zasady, przygotujesz danie, które będzie prawdziwą ucztą dla twojego podniebienia. Postaw na ulubione dodatki i zaskocz swoją rodzinę.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub filetu z indyka
  • 3 młode, większe i grubsze cukinie
  • pomidor lub garść pomidorków koktajlowych
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • garść szczypiorku
  • 200 g sera mozzarella
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek oleju do smażenia
  • 20 g sera typu parmezan
  • ulubione przyprawy: płaska łyżeczka soli i słodkiej papryki, pół łyżeczki ziół prowansalskich, 3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu.

Faszerowane cukinie – Pyszności; Foto Canva.com

Sprawdź: Kiszona cukinia do słoików na zimę. Rarytas deklasuje choćby ogórki, jest witaminowym hitem

Sposób przygotowania:

  1. Umyj cukinie pod bieżącą wodą i osusz je ręcznikiem papierowym. Każdą z nich przekrój wzdłuż na pół, przy pomocy ostrego noża.
  2. Wydrąż środek cukinii łyżką do lodów.
  3. Najtwardsze fragmenty miąższu pokrój w kostkę i odstaw – będą potrzebne do farszu.
  4. Wnętrze cukinii przetrzyj ręcznikiem papierowym i posmaruj je olejem lub oliwą.
  5. Gotowe połówki cukinii ułóż na blaszce do pieczenia i posyp je przyprawami.
  6. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem i podpiecz cukinie przez 15 minut.
  7. Podczas podpiekania cukinii, przygotuj farsz. Podsmaż cebulę, miąższ z cukinii i czosnek. W następnej kolejności dodaj mięso mielone i przyprawy i podsmażaj przez 15 minut. Na sam koniec dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i wyłącz patelnię.
  8. Wypełnij farszem podpieczone cukinie, posyp je tartym parmezanem i wstaw jeszcze na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni z termoobiegiem. Po tym czasie, na cukinie wyłóż plasterki sera mozzarella i podpiekaj jeszcze przez 5 minut.
  9. Cukinia faszerowana jest gotowa. Udekoruj ją pomidorkami koktajlowymi i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Idź do oryginalnego materiału