Kurczak „wyjdź za mnie” to soczysta pierś występująca w towarzystwie aksamitnego i uwodzicielskiego sosu. Obłędnie pachnie, niebiańsko smakuje i podbija nie tylko podniebienia. Mówi się, iż danie to podane ukochanemu ma sprawić, iż ten uklęknie zachwycony na jedno kolano i przełknąwszy kęs, zaproponuje małżeństwo. Nie możemy ręczyć, iż tak się stanie, ale gwarantujemy, iż to naprawdę genialny sposób na kurczaka.
„Chicken merry me” – tak brzmi angielskojęzyczna nazwa przepisu na pierś z kurczaka, który wirusowo podbił media społecznościowe. Skąd tak wdzięczne nazewnictwo dla – bądź co bądź – mało wyszukanej potrawy? Geniusz kurczaka „wyjdź za mnie” tkwi w prostocie. To soczyste, wyraziste, kremowe i pełne smaku danie podane ukochanej osobie ma skutkować tylko jednym – propozycją małżeństwa.
„Chicken merry me” podbija internet
Legenda głosi, iż kilku redaktorów magazynów kulinarnych testowało kurczaka w aksamitnym sosie, gdy jeden z nich powiedział, iż dosłownie ożeniłby się z tym daniem, gdyby tylko mógł… Nie wiemy, ile w tym prawdy. Wiemy jednak, iż kurczak „wyjdź za mnie” podbija nie tylko podniebienia. Wystarczy połączyć kilka łatwo dostępnych składników i voilà!
Na Facebooku, Instagramie czy TikToku znajdziemy mnóstwo nagrań okraszonych podpisem „chicken merry me”. Ten przepis to viralowy hit, a szał ten trwa od dobrych kilku lat. Wariacji na temat tego dania znajdziemy mnóstwo, natomiast najbardziej klasyczna wersja zawiera pierś z kurczaka, czosnek, suszone pomidory, bulion i kwaśną śmietanę. Tak kilka potrzeba, by roztopić czyjeś serce.
Przeczytaj również: Schabowe jeszcze nigdy nie smakowały tak dobrze. Sekretem jest panierka
Kurczak „wyjdź za mnie” to uwodzicielskie, pyszne danie – Pyszności; Fot. Pixabay
Kurczak „wyjdź za mnie”. Przepis na nieziemsko kremową pierś z kurczaka
Składniki:
- 3 duże piersi z kurczaka,
- 50 gramów mąki pszennej,
- 30 ml oliwy,
- 30 g masła,
- 3 ząbki czosnku,
- 240 ml bulionu z kurczaka,
- 240 ml gęstej śmietany,
- 50 g tartego parmezanu,
- 1 łyżeczka płatków chili (opcjonalnie),
- 1/3 szklanki posiekanych suszonych pomidorów,
- oregano, tymianek,
- świeża bazylia,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Piersi kurczaka przekrój wzdłuż na cienkie kotlety.
- Dopraw je solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące.
- Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Kiedy tłuszcz będzie gotowy do smażenia, połóż na patelni piersi z kurczaka i smaż przez 5 minut z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
- Podsmażone piersi przełóż na talerz i odstaw.
- Na tej samej patelni podsmaż posiekany czosnek. Kiedy delikatnie zarumieni się, dodaj bulion z kurczaka i zdeglasuj patelnię, zeskrobując drewnianą łyżką wszelkie kawałki, które przywarły do dna patelni.
- Zmniejsz moc palnika. Następnie dodaj śmietanę oraz starty parmezan i gotuj sos przez kilka minut.
- Następnie dopraw sos płatkami chili, tymiankiem i oregano, solą oraz pieprzem. Dodaj też suszone pomidory.
- Na końcu włóż kurczaka do sosu i gotuj całość, aż sos zgęstnieje, a kurczak będzie gotowy.
- Udekoruj posiekanymi listkami świeżej bazylii i podawaj na ciepło z makaronem lub ryżem.