Rozpływa się w ustach i roztapia serca. Kurczak „wyjdź za mnie” to viralowy hit

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kurczak wyjdź za mnie to uwodzicielskie, pyszne danie - Pyszności; Fot. Pixabay


Kurczak „wyjdź za mnie” to soczysta pierś występująca w towarzystwie aksamitnego i uwodzicielskiego sosu. Obłędnie pachnie, niebiańsko smakuje i podbija nie tylko podniebienia. Mówi się, iż danie to podane ukochanemu ma sprawić, iż ten uklęknie zachwycony na jedno kolano i przełknąwszy kęs, zaproponuje małżeństwo. Nie możemy ręczyć, iż tak się stanie, ale gwarantujemy, iż to naprawdę genialny sposób na kurczaka.

„Chicken merry me” – tak brzmi angielskojęzyczna nazwa przepisu na pierś z kurczaka, który wirusowo podbił media społecznościowe. Skąd tak wdzięczne nazewnictwo dla – bądź co bądź – mało wyszukanej potrawy? Geniusz kurczaka „wyjdź za mnie” tkwi w prostocie. To soczyste, wyraziste, kremowe i pełne smaku danie podane ukochanej osobie ma skutkować tylko jednym – propozycją małżeństwa.

„Chicken merry me” podbija internet

Legenda głosi, iż kilku redaktorów magazynów kulinarnych testowało kurczaka w aksamitnym sosie, gdy jeden z nich powiedział, iż dosłownie ożeniłby się z tym daniem, gdyby tylko mógł… Nie wiemy, ile w tym prawdy. Wiemy jednak, iż kurczak „wyjdź za mnie” podbija nie tylko podniebienia. Wystarczy połączyć kilka łatwo dostępnych składników i voilà!

Na Facebooku, Instagramie czy TikToku znajdziemy mnóstwo nagrań okraszonych podpisem „chicken merry me”. Ten przepis to viralowy hit, a szał ten trwa od dobrych kilku lat. Wariacji na temat tego dania znajdziemy mnóstwo, natomiast najbardziej klasyczna wersja zawiera pierś z kurczaka, czosnek, suszone pomidory, bulion i kwaśną śmietanę. Tak kilka potrzeba, by roztopić czyjeś serce.

Przeczytaj również: Schabowe jeszcze nigdy nie smakowały tak dobrze. Sekretem jest panierka

Kurczak „wyjdź za mnie” to uwodzicielskie, pyszne danie – Pyszności; Fot. Pixabay

Kurczak „wyjdź za mnie”. Przepis na nieziemsko kremową pierś z kurczaka

Składniki:

  • 3 duże piersi z kurczaka,
  • 50 gramów mąki pszennej,
  • 30 ml oliwy,
  • 30 g masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 240 ml bulionu z kurczaka,
  • 240 ml gęstej śmietany,
  • 50 g tartego parmezanu,
  • 1 łyżeczka płatków chili (opcjonalnie),
  • 1/3 szklanki posiekanych suszonych pomidorów,
  • oregano, tymianek,
  • świeża bazylia,
  • sól, pieprz.
@gimme.delicious Marry Me Chicken is one of the best ways to cook chicken breasts! Tender and juicy chicken breasts cooked in a creamy sun-dried tomato sauce – the perfect combination for an easy weeknight dinner. #recipes #marrymechicken #cooking #food #dinner #lowcarb #tuscanchicken #healthydinner #dinnerideas #chickenbreast ♬ Thing of Beauty – Danger Twins

Przygotowanie:

  1. Piersi kurczaka przekrój wzdłuż na cienkie kotlety.
  2. Dopraw je solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Kiedy tłuszcz będzie gotowy do smażenia, połóż na patelni piersi z kurczaka i smaż przez 5 minut z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
  4. Podsmażone piersi przełóż na talerz i odstaw.
  5. Na tej samej patelni podsmaż posiekany czosnek. Kiedy delikatnie zarumieni się, dodaj bulion z kurczaka i zdeglasuj patelnię, zeskrobując drewnianą łyżką wszelkie kawałki, które przywarły do ​​dna patelni.
  6. Zmniejsz moc palnika. Następnie dodaj śmietanę oraz starty parmezan i gotuj sos przez kilka minut.
  7. Następnie dopraw sos płatkami chili, tymiankiem i oregano, solą oraz pieprzem. Dodaj też suszone pomidory.
  8. Na końcu włóż kurczaka do sosu i gotuj całość, aż sos zgęstnieje, a kurczak będzie gotowy.
  9. Udekoruj posiekanymi listkami świeżej bazylii i podawaj na ciepło z makaronem lub ryżem.
Idź do oryginalnego materiału