Rozmrażasz mięso w ten sposób? Lepiej przestań, chyba iż chcesz się pochorować

top.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Mięso można rozmrażać na wiele sposobów. I choć z pozoru nie jest to skomplikowana czynność, to jednak wybrana przez nas metoda ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Warto więc wiedzieć, jak bezpiecznie rozmrażać mięso i jakich błędów nie popełniać, aby uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości. Sprawdź, jak to robić, aby nie zmienić smaku wyrobów i by nie stanowiły one dla nas zagrożenia.

Rozmrażanie mięsa to dość podstawowa czynność w kuchni. Jednak wciąż wiele osób robi to źle, tym samym narażając się nie tylko na utratę smaku i konsystencji wyrobu, ale i stwarzając zagrożenie dla swojego zdrowia. Podpowiadamy więc, jak bezpiecznie rozmrażać mięso, a jakich metod unikać.

Jak nie powinno się rozmrażać mięsa? Może ono poważnie zaszkodzić

Podczas rozmrażania mięsa powinniśmy unikać popularnych błędów, które nie tylko mają wpływ na jego smak, ale przede wszystkim mogą przyczynić się do problemów zdrowotnych. Oto metody, które nie są dobrym wyborem:

  • Rozmrażanie wrzątkiem

Wiele osób decyduje się na polewanie zamrożonego mięsa wrzątkiem, dzięki czemu przyspieszają proces rozmrażania. Jest to jednak bardzo zły pomysł, ponieważ ten sposób prowadzi do szybkiego rozwoju bakterii na powierzchni mięsa.

Co więcej, polewanie gorącą wodą, nierównomiernie ogrzewa mięso, więc gdy jego górna warstwa zaczyna się już podgrzewać, to wnętrze jest wciąż zamrożone. Tego typu różnica temperatur przyczynia się do rozwoju groźnych dla zdrowia mikroorganizmów. Dodatkowo tak wysoka temperatura zmienia strukturę mięsa. W rezultacie traci ono swój smak, teksturę oraz wartości odżywcze.

  • Rozmrażanie pod bieżącą wodą

Często wrzątek zastępowany jest bieżącą wodą, zarówno zimną, jak i ciepłą. To jednak również nie jest dobry sposób. Tego typu działanie może przyczyniać się do rozprzestrzeniania się bakterii na powierzchni zlewu czy blatu. Co więcej, rozmrażanie pod bieżącą wodą zwiększa ryzyko krzyżowe zniszczenia innych składników używanych do przygotowania dania.

Woda używana do odmrażania mięsa, przepływa przez nie, ale nie rozmraża go równomiernie, co powoduje utratę soków. Wpływa to także na jakość oraz smak mięsa. Dodatkowo przy użyciu ciepłej wody, może dojść do tego, iż produkt gwałtownie osiągnie temperaturę, która sprzyja rozwojowi bakterii.

  • Rozmrażanie w temperaturze pokojowej

Bardzo często pozostawiamy mięso do rozmrożenia na blacie, gdzie leży przez kilka godzin w temperaturze pokojowej. Z pozoru jest to najłatwiejsze rozwiązanie, jednak nie jest ono zdrowe, ponieważ mięso pozostające w temperaturze pokojowej przez dłużej niż dwie godziny znajduje się w tak zwanej strefie zagrożenia. Jest to przedział pomiędzy 5 a 60 stopni Celsjusza, który sprawia, iż bakterie, takie jak np. salmonella, mogą rozmnażać się w szybkim tempie.

Rozmrażanie mięsa w ten sposób może doprowadzić do zatrucia pokarmowego i wywoływać inne tego typu dolegliwości. Czasem wystarczy choćby na krótki czas pozostawić produkt w temperaturze pokojowej, aby był on ryzykowny dla naszego zdrowia.

Czytaj również: Tak wybierzesz najsłodsze pomarańcze. Jeden szczegół ma znaczenie

W jaki sposób rozmrażać mięso? Te metody są bezpieczne dla zdrowia

Wobec tego warto wiedzieć, jak rozmrażać mięso, aby było ono bezpieczne do spożycia. W tym celu powinniśmy stosować sprawdzone sposoby, które nie zagrażają naszemu zdrowiu. Pierwszą i bardzo łatwą metodą jest po prostu rozmrażanie mięsa w lodówce.

Równocześnie jest to najbardziej polecany sposób, który umożliwia równomierne rozmrożenie produktu. Musimy jedynie włożyć mięso do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Dzięki niskiej temperaturze, ryzyko rozwoju bakterii jest znacznie mniejsze.

W przypadku, jednak gdy nie mamy zbyt wiele czasu i chcemy szybciej rozmrozić mięso, to możemy użyć miski z zimną wodą. Bardzo ważne jest jednak, aby było ono szczelnie zapakowane i nie miało bezpośredniego kontaktu z wodą. Dodatkowo musimy pamiętać o regularnym wymienianiu wody, aby miała ona ciągle niską temperaturę.

Zobacz też:

Pierniczki wyszły twarde jak kamień? Włóż do do słoika, a gwałtownie zmiękną

Jest znacznie smaczniejsza od karpia. Mało kto słyszał o tej rybie, a jest bardzo zdrowa

Wystarczy kilka kropel do wiadra z wodą. Podłogi w mig są czyste i lśniące

Idź do oryginalnego materiału