Rozmawiali o turystyce kulinarnej

powiat.poznan.pl 2 tygodni temu

W Warszawie odbyła się ogólnopolska konferencja pt. „Turystyka kulinarna jako formuła promocji polskiej żywności i dziedzictwa kulturowego”. Na tym cyklicznym wydarzeniu nie brakowało akcentu regionu Wielkopolski, w tym powiatu poznańskiego. Wśród uczestników i osób prowadzących warsztaty znajdowali się czołowi eksperci i praktycy wdrażający dobre praktyki w działalności branżowej. Wśród prelegentów znalazła się Liliana Kubiak, zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki, która wygłosiła wykład pt. „Skrzynki Pełne Smaków” – czy na festynie rodzinnym można nauczyć się czegoś o dziedzictwie kulturowym i kulinarnym? Podczas swojego wystąpienia zaprezentowała festyn rodzinny, będący festiwalem jesiennych smaków, który był organizowany przez Instytut we wrześniu 2023 roku. Wydarzenie to zostało wyróżnione w kategorii „Działania prokulturowe” w prestiżowym konkursie „Działania proekologiczne i prokulturowe w ramach strategii rozwoju województwa wielkopolskiego” organizowanym przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego.

Podczas dwudniowej konferencji uczestnicy mieli okazję wysłuchać kilkudziesięciu wystąpień, m.in. reprezentantów czołowych polskich uczelni, ale także instytucji i organizacji związanych z miejską i wiejską turystyką kulinarną. Turystyka kulinarna została przeanalizowana przez prelegentów w różnych wymiarach: kuchni lokalnej i zaangażowania społeczności; typów turystów – charakterystyki z podziałem na grupy wiekowe: ich oczekiwań i zachowań; dostępności produktów regionalnych oraz komunikacji i promocji w mediach, w tym mediach społecznościowych; rarytasów polskiej kuchni w internetowych rankingach kuchni narodowych. Uczestnicy mieli okazję poznać zagadnienia polskiej turystyki kulinarnej z punktu widzenia: lokalnych producentów, szlaków kulinarnych, konkretnych destynacji kulinarnych, promocji polskich kulinariów za granicą, enoturystyki, dziennikarstwa kulinarnego, turystyki miejskiej i aglomeracyjnej, konkursów kulinarnych, kół gospodyń wiejskich, agroturystyki, czy zagrody edukacyjnej.

Tradycyjnie już podczas konferencji odbyły się warsztaty, tym razem obejmowały dwa tematy: możliwości wykorzystania w działalności instytucji kultury dziedzictwo kulinarne i tworzenia produktów turystyki kulinarnej oraz od agroturystyki do turystyki kulinarnej. Wydarzeniem towarzyszącym był panel dyskusyjny i badanie potrzeb interesariuszy w zakresie przygotowywanej Podstrategii Turystyki Kulinarnej. Podczas spotkania zaprezentowała została idea strategii oraz cele i planowane działania, które doprowadzą do przygotowania strategii. Obecni interesariusze zostali zaproszeni do wypełnia ankiety, która zostanie również rozesłana do zainteresowanych. Kolejnym etapem będzie konferencja planowana na koniec czerwca w Dworze Skrzynki.

Przygotował: Instytut Skrzynki

Idź do oryginalnego materiału