Rozgrzewające pumpkin spice latte. Przepis na pyszną kawę dyniową. Przebój TikToka na jesienne wieczory
W skrócie
- Pumpkin spice latte - przepis na aromatyczny napój
- Jak zrobić pumpkin spice latte?
- Przyprawa dyniowa do kawy
- Pumpkin spice latte – komentarze internautów
- Skąd pochodzi kawa dyniowa?
- Kawa dyniowa na TikToku
Kluczowym składnikiem pumpkin spice latte jest purée dyniowe. Na profilu alishiamitchum na TikToku przedstawiony został przepis mający 440 tysięcy wyświetleń. Autorka przepisu używa do niego między innymi ekstraktu dyniowego. Waga składników została dostosowana z amerykańskiej na europejskie gramy. Bazę do pumpkin spice latte można trzymać w lodówce przez tydzień.
Pumpkin spice latte - przepis na aromatyczny napój
Liczba porcji: dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15 minut.
Składniki:
- 100 g cukru,
- 110 g cukru brązowego,
- 60 g wody,
- 80 g purée dyniowego,
- 45 g słodkiego mleka skondensowanego,
- 3 g ekstraktu z dyni,
- 3 g mielonego cynamonu.
Jak zrobić pumpkin spice latte?
Przygotowanie:
- Alishia Mitchum wlała do garnka o grubym dnie, wszystkie składniki oprócz mleka skondensowanego. Następnie podgrzewała zawartość na małym ogniu przez 3-5 minut.
- Następnie wyłączyła powstały syrop dyniowy i dodała mleko skondensowane.
- Kolejnym krokiem było przelanie do szklanej miski, aby syrop mógł się wystudzić.
- Następnie do kubka wlała filiżankę mocnej kawy, dodała około 40 ml wystudzonego syropu.
- Na koniec TikTokerka uzupełniła do pełna kubek gorącym, spienionym mlekiem.
- Domową pumpkin latte udekorowała bitą śmietaną w spreju i oprószyła mielonym cynamonem.
Przyprawa dyniowa do kawy
Tak jak już wspomniano, pierwotnie przyprawa korzenna stosowana była do dań z dyni. Doprawiano nimi słodkie nadzienia do mięsa lub purée dyniowe będące bazą do ciasta. Domową przyprawę do kawy dyniowej można przygotować sobie wcześniej i stosować do wielu różnych potraw na jesień. Zobacz, jak zrobić przyprawę dyniową do kawy.
Składniki:
- 1 łyżka mielonego cynamonu,
- 1 łyżka mielonego imbiru.
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
- opcjonalnie: 4 łyżki cukru.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy wymieszać w czystym szklanym słoiku.