Rozgrzewające kakao do picia z cynamonem. Rozsmakuj się w przepisie ze spienionym mlekiem. Tak smaczne, iż zechcesz dolewkę
W skrócie
- Prawdziwe kakao do picia – prosty przepis na jesień
- Jak zrobić kakao z pianką?
- Pomysły na rozgrzewające napoje
Domowe kakao do picia z cynamonem to świetny napój, który doda energii w chłodne dni. Takie kakao może przywołać wspomnienie dzieciństwa, choć jego odświeżona forma przypadnie do gustu kawoszom. W tej formie kakao będzie przypominać kawę po koreańsku, czyli dalgona coffee. Dodatek cynamonu podkreśli słodki smak kakao oraz doda im adekwatności korzystnych dla zdrowia. Dowiedz się jak zrobić rozkoszny napój w zaciszu własnej kuchni.
Prawdziwe kakao do picia – prosty przepis na jesień
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 3 łyżeczki kakao w proszku,
- 50 ml gorącej wody,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
- 1 szklanka mleka.
Czytaj także: Kakaowe jeżyki bez pieczenia. Przepis na błyskawiczne ciastka z płatków kukurydzianych
Jak zrobić kakao z pianką?
Przygotowanie:
- Kakao w proszku trzeba wsypać do zaparzacza na kawę, dolać gorącą wodę i dosypać cukier.
- Za pomocą tłoka od zaparzacza trzeba ubić przez około 2 minuty, aż powstanie puszysty i lekki krem kakaowy.
- Mleko należy zagotować w garnku z cynamonem, następnie wlać do zaparzacza i ponownie spieniać.
- Gotowe kakao należy przelać do dwóch szklanek. Na wierzchu piany kakaowej można posypać cukier cynamonowy lub sam cynamon.
Pomysły na rozgrzewające napoje
W jesienne i zimowe wieczory można przygotowywać wiele rozgrzewających napojów. Szczególnie polecamy bezalkoholowego grzańca. Świetnie sprawdza się także czarna herbata z imbirem, która będzie wspierać odporność w okresie przeziębień. Ponadto do takich herbat można dodać plastry pomarańczy lub własnoręcznie przygotowany sok malinowy.
Prawdziwe kakao do picia – prosty przepis na jesień
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 3 łyżeczki kakao w proszku,
- 50 ml gorącej wody,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
- 1 szklanka mleka.
Czytaj także: Kakaowe jeżyki bez pieczenia. Przepis na błyskawiczne ciastka z płatków kukurydzianych
Jak zrobić kakao z pianką?
Przygotowanie:
- Kakao w proszku trzeba wsypać do zaparzacza na kawę, dolać gorącą wodę i dosypać cukier.
- Za pomocą tłoka od zaparzacza trzeba ubić przez około 2 minuty, aż powstanie puszysty i lekki krem kakaowy.
- Mleko należy zagotować w garnku z cynamonem, następnie wlać do zaparzacza i ponownie spieniać.
- Gotowe kakao należy przelać do dwóch szklanek. Na wierzchu piany kakaowej można posypać cukier cynamonowy lub sam cynamon.
Pomysły na rozgrzewające napoje
W jesienne i zimowe wieczory można przygotowywać wiele rozgrzewających napojów. Szczególnie polecamy bezalkoholowego grzańca. Świetnie sprawdza się także czarna herbata z imbirem, która będzie wspierać odporność w okresie przeziębień. Ponadto do takich herbat można dodać plastry pomarańczy lub własnoręcznie przygotowany sok malinowy.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: