Rozgrzewające kakao do picia z cynamonem. Rozsmakuj się w przepisie ze spienionym mlekiem. Tak smaczne, iż zechcesz dolewkę

stronakuchni.pl 11 miesięcy temu
Zdjęcie: Anna Daniluk


Domowe kakao z przyprawami to napój nie tylko dla dzieci. Najczęściej podawane jest dzieciom na podwieczorek lub do kanapek na śniadanie. Warto przypomnieć sobie o proszku kakaowym, które można zrobić podobnie jak dalgona coffee. Wypróbuj przepis na aromatyczne kakao do picia.

W skrócie

  • Prawdziwe kakao do picia – prosty przepis na jesień
  • Jak zrobić kakao z pianką?
  • Pomysły na rozgrzewające napoje

Domowe kakao do picia z cynamonem to świetny napój, który doda energii w chłodne dni. Takie kakao może przywołać wspomnienie dzieciństwa, choć jego odświeżona forma przypadnie do gustu kawoszom. W tej formie kakao będzie przypominać kawę po koreańsku, czyli dalgona coffee. Dodatek cynamonu podkreśli słodki smak kakao oraz doda im adekwatności korzystnych dla zdrowia. Dowiedz się jak zrobić rozkoszny napój w zaciszu własnej kuchni.

Prawdziwe kakao do picia – prosty przepis na jesień

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 3 łyżeczki kakao w proszku,
  • 50 ml gorącej wody,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
  • 1 szklanka mleka.

Czytaj także: Kakaowe jeżyki bez pieczenia. Przepis na błyskawiczne ciastka z płatków kukurydzianych

Jak zrobić kakao z pianką?

Przygotowanie:

  1. Kakao w proszku trzeba wsypać do zaparzacza na kawę, dolać gorącą wodę i dosypać cukier.
  2. Za pomocą tłoka od zaparzacza trzeba ubić przez około 2 minuty, aż powstanie puszysty i lekki krem kakaowy.
  3. Mleko należy zagotować w garnku z cynamonem, następnie wlać do zaparzacza i ponownie spieniać.
  4. Gotowe kakao należy przelać do dwóch szklanek. Na wierzchu piany kakaowej można posypać cukier cynamonowy lub sam cynamon.

Pomysły na rozgrzewające napoje

W jesienne i zimowe wieczory można przygotowywać wiele rozgrzewających napojów. Szczególnie polecamy bezalkoholowego grzańca. Świetnie sprawdza się także czarna herbata z imbirem, która będzie wspierać odporność w okresie przeziębień. Ponadto do takich herbat można dodać plastry pomarańczy lub własnoręcznie przygotowany sok malinowy.

Prawdziwe kakao do picia – prosty przepis na jesień

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 3 łyżeczki kakao w proszku,
  • 50 ml gorącej wody,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
  • 1 szklanka mleka.

Czytaj także: Kakaowe jeżyki bez pieczenia. Przepis na błyskawiczne ciastka z płatków kukurydzianych

Jak zrobić kakao z pianką?

Przygotowanie:

  1. Kakao w proszku trzeba wsypać do zaparzacza na kawę, dolać gorącą wodę i dosypać cukier.
  2. Za pomocą tłoka od zaparzacza trzeba ubić przez około 2 minuty, aż powstanie puszysty i lekki krem kakaowy.
  3. Mleko należy zagotować w garnku z cynamonem, następnie wlać do zaparzacza i ponownie spieniać.
  4. Gotowe kakao należy przelać do dwóch szklanek. Na wierzchu piany kakaowej można posypać cukier cynamonowy lub sam cynamon.

Pomysły na rozgrzewające napoje

W jesienne i zimowe wieczory można przygotowywać wiele rozgrzewających napojów. Szczególnie polecamy bezalkoholowego grzańca. Świetnie sprawdza się także czarna herbata z imbirem, która będzie wspierać odporność w okresie przeziębień. Ponadto do takich herbat można dodać plastry pomarańczy lub własnoręcznie przygotowany sok malinowy.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału