Dania na gorąco na karnawał – fasola w sosie pomidorowym
Szykując dania na ciepło, warto sięgać po składniki o wysokiej zawartości białka. Zachęcamy do korzystania z fasoli, ciecierzycy i soczewicy. Z nich można zrobić sycącą fasolkę po bretońsku z podsmażoną kiełbasą albo gęsty krem z soczewicy. Fasolę można też dodać do grochówki zamiast grochu lub użyć jako składnik do barszczu czerwonego.
Tradycyjne flaki
W Polsce wciąż kultywuje się tradycje świętowania imienin i urodzin. W okresie karnawału szczególnie chętnie podawane są tradycyjne flaki wołowe hojnie doprawiane majerankiem. W wersji wegetariańskiej zachęcamy do wypróbowania flaczków z boczniaków. Struktura grzybów niemal do złudzenia przypomina wygląd dania z podrobów.
Zobacz także: Słodkości na karnawał 2023. Smakują, jak z najlepszej cukierni. Oto 8 sprawdzonych przepisów na karnawałowe przysmaki
Zapiekanki na karnawał
Jako gorący poczęstunek dla gości na karnawał warto zaserwować zapiekanki. Można je zrobić ze składników, które akurat ma się w spiżarni i w lodówce. Szczególnie polecamy zrobić zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem albo słynną amerykańską zapiekankę makaronową mac & cheese. o ile nie przepadacie za żółtym serem, to dobrym rozwiązaniem będzie zrobienie zapiekanki z kaszy gryczanej i twarogu. Danie na imprezę na ciepło, w smaku przypominać będzie farsz znany z pierogów po lubelsku.
Mamy nadzieję, iż nasze kulinarne propozycje na dania przypadną wam do gustu i wybierzecie ulubione menu na imprezę.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: