Rozgrzewająca zupa chrzanowa. Idealny przepis nie tylko na Wielkanoc. Pyszne danie z białą kiełbasą

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Magdalena Tomaszewska-Bolałek


Zupa chrzanowa to klasyczne danie kuchni polskiej. Często podawana jest na Wielkanoc zamiast żurku i barszczu białego. Przepis na nią znalazł się w e-booku „The Polish Table” Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek skierowanym do zagranicznego czytelnika. Publikacja z przepisami kuchni polskiej została wyróżniona tzw. kulinarnym Oscarem. Proponujemy przepis na zupę chrzanową z białą kiełbasą.

Zupa chrzanowa-przepis z jajkiem i białą kiełbasą

Liczba porcji: dla około 10 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2000 ml bulionu wołowego,
  • 4 średnie korzenie pietruszki,
  • 4 średnie marchewki,
  • 1 mały seler,
  • świeży chrzan (ilość wedle uznania), można zastąpić suszonym,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • ziele angielskie,
  • czosnek suszony,
  • liść laurowy,
  • kwaśna śmietana,
  • jajka na twardo,
  • biała kiełbasa,
  • natka pietruszki lub szczypiorek.
quiz Co wiesz o najpopularniejszych zupach świata? [QUIZ]

Jak zrobić zupę chrzanową?

Przygotowanie:

  1. Marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  2. Bulion doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy do niego przyprawy oraz starty chrzan.
  3. Następnie dodajemy warzywa pokrojone w kostkę i gotujemy przez 15-20 minut.
  4. Zupę rozlewamy do talerzy. Do każdego talerza wkładamy ćwiartkę jajka na twardo, łyżkę śmietany i 2-3 plasterki białej kiełbasy.
  5. Całość posypujemy natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Czytaj także: Tradycyjna zupa fasolowa. Przepis na pożywne danie z nutą nostalgii. Zobacz jakie mięso będzie najlepsze do fasolówki

Sposób podania

Zupa chrzanowa podawana w trakcie śniadania wielkanocnego często wzbogacana jest produktami poświęconymi w Wielką Sobotę. Podobnie doprawia się żurek i barszcz biały. Dlatego w zupie chrzanowej znaleźć można kiełbasę, sól, pieprz i dodatkowy korzeń chrzanu. Ponadto zupa chrzanowa może być ozdobiona kiełkami rzeżuchy, którą tradycyjnie wysiewa się na święta.

Zobacz także: Biała kiełbasa nie tylko na Wielkanoc! Czy spożywanie jej jest zdrowe? Sprawdź, co kryje się w jej składzie i jak wybrać najlepszą kiełbasę

Rodzaj chrzanu do zupy

Do zupy chrzanowej stosuje się świeżo stary chrzan. Przed użyciem warto sparzyć go wrzątkiem, aby zmiękł. Innym równie popularnym chrzanem jest tarty chrzan ze słoika. W tym przypadku warto zwracać uwagę na jego skład. Najlepszy produkt będzie miał wysoką zawartość chrzanu (minimum 70%), odrobinę cukru, soli i octu, kwasku cytrynowego lub kwasu mlekowego. Taki chrzan nie powinien zepsuć smaku domowej zupy chrzanowej.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Magdaleny Tomaszewskiej – Bolałek.

Źródło:

  • Darmowy e-book „The Polish Table” - Bunkatura.pl

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału