Rösti

kwestiasmaku.com 3 tygodni temu

To szwajcarskie placki ziemniaczane z podgotowywanych ziemniaków. Placki wielkości całej patelni. Znane w wielu regionach Alp i robione na kilka sposobów.

Sama spotkałam się z wersją z ziemniakami startymi łącznie ze skórką i podawanymi bardzo rustykalnie w żeliwnych naczyniach. Być może ziemniaki były pieczone na surowo, ale do końca nie jestem tego pewna. Częściej spotyka się bardziej zwyczajne Rösti z ziemniaków podgotowanych i obranych.

Według menu restauracji szwajcarskich placki można zamówić z różnymi dodatkami: z jajkiem, serem, boczkiem, łososiem wędzonym czy kiełbasą. Te, które ja jadłam były podawane z gulaszem cielęcym. Pasuje też gulasz z innego mięsa jak i sos grzybowy czy pieczarkowy.

Placek smaży się z dwóch stron na patelni, na maśle, przewracając go na drugą stronę dzięki talerza.

Ziemniaki ścieramy na jak najdłuższe wiórki, co jest cechą charakterystyczną tej szwajcarskiej potrawy narodowej.

Idź do oryginalnego materiału