Rosół wyjdzie gorzki jeżeli popełnisz jeden z tych błędów. Sprawdź, jak ich uniknąć

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Rosół - Pyszności; źródło: Adobe Stock


Nie ulega wątpliwości, iż rosół jest królową polskich zup. Ile domów, tyle receptur na przygotowanie tego pysznego esencjonalnego bulionu. Zdarza się jednak, iż mimo użycia doskonałych składników, wychodzi gorzki rosół. Też ci się to przydarzyło? Sprawdź dlaczego.

Rosół pojawiał się na królewskich stołach, a także na stronach „Pana Tadeusza”. O tej chyba najpopularniejszej w naszym kraju zupie pisano także w pierwszej polskiej książce kucharskiej – wydanej w 1682 r. „Compendium ferculorum, czyli zebranie potraw” autorstwa Stanisława Czernieckiego. Do dziś rosół jest obowiązkową pozycją na niedzielnym stole. Wielu z nas nie wyobraża sobie tego dnia bez aromatycznego bulionu, zwłaszcza iż jest później doskonałą bazą do przygotowania innych zup.

Czytaj też: Idealny pomysł na wykorzystanie rosołu „z wczoraj”. Tym wiosennym daniem zachwycisz domowników

Rosół – Pyszności; źródło: Adobe

Jak zrobić dobry rosół?

Jednak podstawową tajemnicą dobrego rosołu jest odpowiedni dobór warzyw, przypraw i adekwatne gatunki mięsa. Znawcy tematu twierdzą, iż najlepszy jest taki na bazie podpieczonych warzyw, wołowiny i kaczki.

Kolejnym sekretem jest odpowiednio długie gotowanie. Jak podkreślają uznani szefowie kuchni, rosół musi się gotować powoli. Optymalny czas to 4-6 godzin.

Czytaj też: Nie dodawaj tego mięsa do rosołu. Magda Gessler mówi, iż zupę z nim lepiej wyrzucić niż zjeść

Dlaczego wyszedł gorzki rosół?

Zdarza się jednak, iż mimo zachowania wszystkich powyższych zasad – dobrej jakości włoszczyzny, bukietu przypraw i odpowiedniego mięsa – zupa nie jest smaczna i ma odpychający, gorzki posmak.

Gotowałaś rosół tak jak zawsze, ale wyszedł gorzki i nie nadawał się do postawienia na stół? Są dwie przyczyny takiej sytuacji. Sprawdź, jakich błędów nie popełniać, by zupa zawsze była udana.

Pietruszka – Pyszności; źródło: Adobe

Jak gotować rosół, aby nie był gorzki?

Wywar z warzyw może mieć lekko gorzkawy smak. Zdarza się to wówczas, gdy do garnka dodasz za dużo korzenia pietruszki. To warzywo ma wspaniałe adekwatności, oczyszcza organizm, wspomaga odchudzanie i działa moczopędnie. Jednak długo gotowana pietruszka (a przecież na tym polega przygotowywanie esencjonalnego rosołu) uwalnia do wywaru gorycz, która staje się mocno wyczuwalna – przede wszystkim wówczas, gdy jest jej zbyt dużo w stosunku do pozostałych warzyw.

Przy następnym gotowaniu rosołu dodaj jej po prostu mniej. Możesz także zastąpić pietruszkę pasternakiem. To nieco zapomniane u nas warzywo smakuje podobnie jak marchewka, natomiast zapachem i wyglądem przypomina pietruszkę. Jest jednak znacznie od niej słodsze. Posiada przy tym specyficzny aromat kminku, kopru i anyżu, który wzbogaci twój rosół.

Czytaj też: Rosół nie jest dla wszystkich. Są osoby, którym może poważnie zaszkodzić

Źle sprawione mięso

Wielbiciele rosołu dzielą się na dwa obozy. Jedni preferują zupę gotowaną na wołowinie i kaczce. Drudzy zaś nie wyobrażają sobie jej bez kurczaka. Oczywiście najlepiej zagrodowego i wrzuconego do garnka w całości. I tu kryje się kolejna pułapka.

Jeśli kurczak nie został odpowiednio wypatroszony, możliwą przyczyną gorzkiego smaku jest obecność żółci w wywarze. Dlatego przed wrzuceniem go do garnka, należy bezwzględnie usunąć woreczek żółciowy. Trzeba przy tym bardzo uważać, by go nie uszkodzić, bo choćby niewielka ilość żółci jest w stanie zdominować całą potrawę.

Tuszka kurczaka; źródło: – Adobe

A jeżeli marzy ci się rosół o innym smaku, niż tradycyjny, dodaj do niego jabłko. Ugotowany z jabłkiem jest delikatny, słodko-kwaśny i niezwykle aromatyczny. Genialnie podkreśla ono smak mięsa. Wystarczy, iż wrzucisz owoc do garnka (w całości ze skórką) na pół godziny przed końcem gotowania zupy.

Masz ochotę na odmianę? Ugotuj zupę-krem z kalafiora:

Idź do oryginalnego materiału