Rosół to nieodłączny towarzysz nie tylko niedzielnych obiadów, ale także komuni, wesel i innych rodzinnych przyjęć. Choć z pozoru jest prostą zupą, bardzo łatwo o błąd, przez który nie wyjdzie tak, jakbyśmy chcieli. Istnieje jednak kilka sposobów, o których warto wiedzieć, aby przygotować aromatyczną zupę. Ogromne znaczenie ma m.in. dobór odpowiednich mięs, a także trik z wodą.
REKLAMA
Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. choćby teściowa poprosi was o przepis!
Gotowanie rosołu to wyzwanie? Poznaj zasady, dzięki którym będzie coraz lepszy
Rosół to król i baza dla innych zup. Podstawowym składnikiem do jego produkcji jest mięso z kury, ale nie z kurczaka lub wołowina czy cielęcina. Warto już na początku uniknąć popularnego błędu, jakim jest używanie do rosołu zamrożonego lub rozmrażanego na gwałtownie w mikrofalówce mięsa. Jego dodanie może spowodować zmętnienie wywaru. Wywary na mięsie gotuj od zimnej wody na bardzo małym ogniu. Dzięki temu więcej składników smakowych przejdzie do rosołu, gdyż mięso odda cały smak wodzie. W rezultacie będzie on bardziej esencjonalny i aromatyczny. Mięso zawiera m.in. białko, którego część rozpuszcza się w wodzie, a także ścina się w wysokiej temperaturze w postaci tzw. szumowin, unosząc się na wodzie wraz z tłuszczem. Można je zebrać łyżką lub pozostawić, gdyż nie powinny one wpłynąć na klarowność rosołu.
Wlej szklankę zimnej wody do gotującego się rosołu. Nie pożałujesz efektu
Dolewana zimna woda do rosołu to jeden z patentów, które musisz znać. Proces ten nazywany jest, hartowaniem rosołu. Jest to skuteczny i często praktykowany przez kucharzy sposób na uniknięcie mętnego bulionu i uzyskanie idealnie klarownego wywaru. Chodzi o dodanie (nawet kilka razy w ciągu gotowania) szklanki zimnej wody do rosołu, która obniża jego temperaturę. W wyniku tego zabiegu zupa traci mętność, a zyskuje piękną klarowność. Co ciekawe, niektórzy zamiast zimnej wody stosują choćby wodę z lodem lub same kostki lodu.












