Rolmopsy z ogórkiem i papryką. Przepis na rewelacyjną przekąskę ze śledziem. Kluczowym składnikiem jest wyrazista zalewa octowa

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Szukasz pomysłu na przekąskę, która zachwyci twoich gości? Przygotuj rewelacyjne rolmopsy. To zwijane filety śledziowe z pysznymi dodatkami, w wyrazistej octowej zalewie. Najlepiej zrobić je dzień lub dwa dni wcześniej. Przekonaj się, jak świetnie smakują i wypróbuj przepis na rolmopsy.

Przepis na rolmopsy

czas przygotowania: 30 minut
porcja: na 5 rolmopsów
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 5 filetów śledziowych w oleju,
  • 5 plasterków ogórków konserwowych,
  • 5 plasterków papryki czerwonej,
  • 1 cebula,
  • 5 łyżeczek musztardy francuskiej ziarnistej,

zalewa:

  • 1,5 szklanki wody,
  • 0,5 szklanki octu,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 8 łyżek oleju,
  • 2 listki laurowe,
  • 1 ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku.

Zobacz także: Tatar ze śledzia na karnawał i ostatki. Przepis na fantastyczną przekąskę, którą możesz zrobić na ostatnią chwilę

Jak zrobić rolmopsy?

  1. Filety śledziowe wyjmij z oleju.
  2. Paprykę umyj, osusz i pokrój w słupki.
  3. Ogórki pokrój w paseczki, a cebulę pokrój w piórka.
  4. Każdy filet śledziowy smaruj łyżeczką musztardy ziarnistej, kładź plaster ogórka, papryki i kilka piórek cebuli.
  5. Zwiń filet śledziowy i zepnij wykałaczkami. Przygotuj tak wszystkie rolmopsy.
  6. Ułóż śledzie w słoiku, dodaj resztę cebuli.
  7. Ugotuj zalewę: wodę, ocet, olej oraz przyprawy zagotuj i odstaw do całkowitego wystudzenia. Taką zalewą zalej śledzie. Odstaw na 1-2 dni.

Rolmopsy z ogórkiem i papryką. Przepis na rewelacyjną przeką...

+9 Zobacz galerię

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału