Przepis na rolmopsy
czas przygotowania: 30 minut
porcja: na 5 rolmopsów
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 5 filetów śledziowych w oleju,
- 5 plasterków ogórków konserwowych,
- 5 plasterków papryki czerwonej,
- 1 cebula,
- 5 łyżeczek musztardy francuskiej ziarnistej,
zalewa:
- 1,5 szklanki wody,
- 0,5 szklanki octu,
- 4 łyżeczki cukru,
- 8 łyżek oleju,
- 2 listki laurowe,
- 1 ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka posiekanego koperku.
Zobacz także: Tatar ze śledzia na karnawał i ostatki. Przepis na fantastyczną przekąskę, którą możesz zrobić na ostatnią chwilę
Jak zrobić rolmopsy?
- Filety śledziowe wyjmij z oleju.
- Paprykę umyj, osusz i pokrój w słupki.
- Ogórki pokrój w paseczki, a cebulę pokrój w piórka.
- Każdy filet śledziowy smaruj łyżeczką musztardy ziarnistej, kładź plaster ogórka, papryki i kilka piórek cebuli.
- Zwiń filet śledziowy i zepnij wykałaczkami. Przygotuj tak wszystkie rolmopsy.
- Ułóż śledzie w słoiku, dodaj resztę cebuli.
- Ugotuj zalewę: wodę, ocet, olej oraz przyprawy zagotuj i odstaw do całkowitego wystudzenia. Taką zalewą zalej śledzie. Odstaw na 1-2 dni.
+9
Zobacz galerię
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: