Roladki z szynki z chrzanem. Kapitalna przystawka na Wielkanoc! Sprawdź, jak łatwo przygotować wyjątkową i pyszną przekąskę

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Milanchikov/ Getty Images


Roladki z szynki z chrzanem łączą tradycję i nowoczesność. W końcu jajka, chrzan i wędliny co roku pojawiają się podczas wielkanocnego śniadania, jednak nie każdy zna to połączenie w takim właśnie wydaniu. To danie zasmakuje choćby niejadkom. Ostrzegamy, lepiej od razu przyszykować więcej porcji!

Roladki z szynki z chrzanem – przepis

Czas przygotowania: 20 minut,
Liczba porcji: 5,
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 10 cienkich plastrów szynki,
  • 3 jajka,
  • łyżka majonezu,
  • łyżka startego chrzanu,
  • pęczek szczypiorku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Jak zrobić roladki z szynki z chrzanem?

  1. Ugotuj jajka na twardo i pozostaw do ostygnięcia.
  2. W międzyczasie umyj i drobno pokrój szczypiorek.
  3. Obierz jajka i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miseczki.
  4. Jajka dopraw, dodaj majonez, chrzan i przyprawy. Wymieszaj.
  5. Nakładaj farsz na środek plastra i zawijaj. W roladki powbijaj wykałaczki albo owiń je szczypiorkiem.

Czytaj też: Jajka faszerowane awokado na Wielkanoc. Przepis na przystawkę. Sprawdź sposób na zdrowszą przekąskę na świątecznym stole

Czym można nadziewać roladki z szynki?

Do tego dania można dobrać według upodobań wiele ciekawych dodatków. Nadzienie można połączyć z drobno posiekanym ogórkiem kiszonym, posiekaną papryką, starkowanym żółtym serem lub odrobiną chilli. Warto do niego dodać łyżeczkę musztardy, która podkreśli smak. Aby danie ładnie się prezentowało, można położyć je na liściach sałaty, szpinaku lub rukoli, a na wykałaczki, które spinają roladki, powbijać pomidorki koktajlowe.

W szynkę można zawinąć różnego rodzaju nadzienia. Inną, równie ciekawą, propozycją świąteczną będzie serek śmietankowy ze sporą ilością chrzanu.

Sprawdzi się także pasta z twarogu, śmietany, rzodkiewki, szczypiorku, a wyjątkowości nadadzą jej prażone ziarenka słonecznika.

Pieczeń rzymska z jajkiem na Wielkanoc. Najlepszy przepis, musisz go spróbować

Szukasz pomysłu na wielkanocny obiad? Proponuję przepis na pyszną pieczeń rzymską z jajkiem. To sycąca i wyrazista potrawa, którą można podać zarówno na ciepło, jak i pokroić na plasterki i podać,…

Katarzyna Puczyńska

Jaka szynka najlepiej się sprawdzi?

Ważne, by plasterki szynki były cienkie i najlepiej również duże. Ułatwi to przygotowanie, a ponadto danie będzie się ładniej prezentować. Do roladek sprawdzi się szynka konserwowa, a także zwykła. Można wykorzystać również inną wędlinę, na przykład schab.

Roladki z szynki z chrzanem można przyrządzić także w galarecie. Po zawinięciu wybranego nadzienia w szynkę całość należy ułożyć na głębokim półmisku. W międzyczasie zagotować szklankę wcześniej przygotowanego rosołu, wyłączyć ogień i wsypać dwie łyżeczki żelatyny. Gdy rosół nieco przestygnie, wlać go do półmiska. Na plasterki szynki można ułożyć plasterki ugotowanej marchewki lub nasypać nieco groszku konserwowego i zostawić do stężenia.

Idź do oryginalnego materiału