Roladki z mięsa mielonego z serem i papryczkami chilli

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Mięso mielone z dodatkami- Pyszności


Pyszne roladki z mięsa mielonego z farszem z żółtego sera i pikantnych papryczek pokochasz od pierwszego kęsa. Idealne na obiad i na imprezę.

Mięso mielone kojarzy się przede wszystkim z kotletami i sosem bolońskim, ale ma zdecydowanie więcej do zaoferowania. Zamiast kulać klopsiki, zamień je w pyszną roladę z prostym nadzieniem z tartego sera oraz ostrym akcentem w postaci papryczek chilli. Świetnie sprawdzi się jako danie mięsne podczas obiadu lub efektowna, ciepła przekąska na imprezy. Przygotowanie takich roladek nie jest trudne i nie zajmuje dużo czasu, a są pyszną odskocznią od mięsa mielonego w tradycyjnym wydaniu.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Roladki z mięsa mielonego z serem i papryczką

Składniki:

  • 600 g mielonej wołowiny,
  • cebula,
  • 4 łyżki natki pietruszki,
  • jajko,
  • 2 papryczki chilli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100 g sera żółtego,
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Mielone mięso wołowe przekładam do miski. Dodaję jajko, drobno posiekaną cebulę, pokrojoną papryczkę chilli oraz natkę pietruszki. Dorzucam również przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiam całość solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszam, żeby składniki dobrze się połączyły.

    Mięso mielone z dodatkami- Pyszności

  2. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej przygotowaną masę z mielonej wołowiny. Rozprowadzam ją dobrze, tworząc mięsny spód.

    Roladki z mięsa mielonego- Pyszności

  3. Wyciągam mięso z blaszki wraz z papierem i posypuję startym żółtym serem. Zawijam roladę i zabezpieczam końcówki papieru, tworząc cukierek. Wstawiam do zamrażarki na około godzinę.

    Zawinięta rolada- Pyszności

  4. Zmrożoną roladę kroję w mniejsze kawałki i układam na ruszcie. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i zapiekam przez godzinę.

    Roladki z mięsa mielonego- Pyszności

  5. Po upieczeniu przekładam roladki na talerz. Serwuję na ciepło, chociaż całkiem nieźle smakować będą również na zimno. Idealne jako przekąska lub mięsny dodatek do ziemniaków czy frytek. Uwielbiam ten przepis i robię go naprawdę często, bo nie wymaga dużo pracy, a robi wrażenie.
    Smacznego!

    Roladki z mięsa mielonego- Pyszności

Idź do oryginalnego materiału