Pyszne roladki z mięsa mielonego z farszem z żółtego sera i pikantnych papryczek pokochasz od pierwszego kęsa. Idealne na obiad i na imprezę.
Mięso mielone kojarzy się przede wszystkim z kotletami i sosem bolońskim, ale ma zdecydowanie więcej do zaoferowania. Zamiast kulać klopsiki, zamień je w pyszną roladę z prostym nadzieniem z tartego sera oraz ostrym akcentem w postaci papryczek chilli. Świetnie sprawdzi się jako danie mięsne podczas obiadu lub efektowna, ciepła przekąska na imprezy. Przygotowanie takich roladek nie jest trudne i nie zajmuje dużo czasu, a są pyszną odskocznią od mięsa mielonego w tradycyjnym wydaniu.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Roladki z mięsa mielonego z serem i papryczką
Składniki:
- 600 g mielonej wołowiny,
- cebula,
- 4 łyżki natki pietruszki,
- jajko,
- 2 papryczki chilli,
- 3 ząbki czosnku,
- 100 g sera żółtego,
- łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Mielone mięso wołowe przekładam do miski. Dodaję jajko, drobno posiekaną cebulę, pokrojoną papryczkę chilli oraz natkę pietruszki. Dorzucam również przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiam całość solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszam, żeby składniki dobrze się połączyły.
Mięso mielone z dodatkami- Pyszności
- Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej przygotowaną masę z mielonej wołowiny. Rozprowadzam ją dobrze, tworząc mięsny spód.
Roladki z mięsa mielonego- Pyszności
- Wyciągam mięso z blaszki wraz z papierem i posypuję startym żółtym serem. Zawijam roladę i zabezpieczam końcówki papieru, tworząc cukierek. Wstawiam do zamrażarki na około godzinę.
Zawinięta rolada- Pyszności
- Zmrożoną roladę kroję w mniejsze kawałki i układam na ruszcie. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i zapiekam przez godzinę.
Roladki z mięsa mielonego- Pyszności
- Po upieczeniu przekładam roladki na talerz. Serwuję na ciepło, chociaż całkiem nieźle smakować będą również na zimno. Idealne jako przekąska lub mięsny dodatek do ziemniaków czy frytek. Uwielbiam ten przepis i robię go naprawdę często, bo nie wymaga dużo pracy, a robi wrażenie.
Smacznego!Roladki z mięsa mielonego- Pyszności