Roladki z kurczaka faszerowane jajkiem i pieczarkami. Smak? Petarda!

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Farsz do roladek- Pyszności


Proste roladki z kurczaka z farszem pieczarkowo-jajecznym to przepis na smaczny obiad dla całej rodziny. Poradzi sobie z nim choćby amator.

Uwielbiam eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe smaki. Czasami wystarczy zmienić jeden składnik, aby wielokrotnie już testowany przepis zyskał nowy charakter. Połączenie soczystego mięsa kurczaka, delikatnego smaku jajka i aromatycznych pieczarek sprawia, iż ​​jest to danie niezwykle apetyczne i bardzo ciekawe. Te pyszne roladki drobiowe z pewnością oczarują twoje podniebienie. Idealne na rodzinny posiłek, a choćby uroczysty obiad.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Roladki z kurczaka faszerowane jajkiem i pieczarkami

Składniki:

  • 2 filety z piersi z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 2 jaja — ugotowane na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Panierka

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 1 szklanka bułki tartej

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam umyte pieczarki. Podsmażam do momentu, aż zbrązowieją.
  2. Podsmażone pieczarki przekładam do miski. Dodaję posiekane jajka, koperek, startą mozzarellę oraz majonez. Wciskam sok z cytryny (uważając, aby nie wpadły pestki) i doprawiam farsz solą i pieprzem. Dokładnie mieszam.

    Farsz do roladek- Pyszności

  3. Piersi z kurczaka rozbijam przy pomocy tłuczka. Robię to przez folię, dzięki czemu mięso nie pryska i nie rozpada się.
  4. Na rozbitym filecie układam porcję farszu i zawijam w rulon. Owijam je folią aluminiową, tworząc cukierek i wstawiam do lodówki na 1 godzinę.

    Roladki z kurczaka faszerowane jajkiem i pieczarkami

  5. Po tym czasie usuwam folię. Panieruję mięso w mące pszennej, rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Smażę z każdej strony, aż mięso się zarumieni. Robię to na średniej mocy palnika – zbyt duża może spowodować, iż panierka się przypali, a mięso w środku wciąż będzie surowe.

    Roladki z kurczaka – Pyszności

  6. Gotowe mięso podaję od razu po usmażeniu, kiedy ser apetycznie rozpływa się po przekrojeniu. jeżeli chcesz zjeść je później, dobrze sprawdzi się podgrzewanie w piekarniku.
    Smacznego!

    Roladki z kurczaka faszerowane jajkiem i pieczarkami

Idź do oryginalnego materiału