Proste roladki z kurczaka z farszem pieczarkowo-jajecznym to przepis na smaczny obiad dla całej rodziny. Poradzi sobie z nim choćby amator.
Uwielbiam eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe smaki. Czasami wystarczy zmienić jeden składnik, aby wielokrotnie już testowany przepis zyskał nowy charakter. Połączenie soczystego mięsa kurczaka, delikatnego smaku jajka i aromatycznych pieczarek sprawia, iż jest to danie niezwykle apetyczne i bardzo ciekawe. Te pyszne roladki drobiowe z pewnością oczarują twoje podniebienie. Idealne na rodzinny posiłek, a choćby uroczysty obiad.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Roladki z kurczaka faszerowane jajkiem i pieczarkami
Składniki:
- 2 filety z piersi z kurczaka
- 200 g pieczarek
- 2 jaja — ugotowane na twardo
- 2 łyżki majonezu
- 100 g tartej mozzarelli
- 3 łyżki posiekanego koperku
- ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Panierka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jaja
- 1 szklanka bułki tartej
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam umyte pieczarki. Podsmażam do momentu, aż zbrązowieją.
- Podsmażone pieczarki przekładam do miski. Dodaję posiekane jajka, koperek, startą mozzarellę oraz majonez. Wciskam sok z cytryny (uważając, aby nie wpadły pestki) i doprawiam farsz solą i pieprzem. Dokładnie mieszam.
Farsz do roladek- Pyszności
- Piersi z kurczaka rozbijam przy pomocy tłuczka. Robię to przez folię, dzięki czemu mięso nie pryska i nie rozpada się.
- Na rozbitym filecie układam porcję farszu i zawijam w rulon. Owijam je folią aluminiową, tworząc cukierek i wstawiam do lodówki na 1 godzinę.
Roladki z kurczaka faszerowane jajkiem i pieczarkami
- Po tym czasie usuwam folię. Panieruję mięso w mące pszennej, rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Smażę z każdej strony, aż mięso się zarumieni. Robię to na średniej mocy palnika – zbyt duża może spowodować, iż panierka się przypali, a mięso w środku wciąż będzie surowe.
Roladki z kurczaka – Pyszności
- Gotowe mięso podaję od razu po usmażeniu, kiedy ser apetycznie rozpływa się po przekrojeniu. jeżeli chcesz zjeść je później, dobrze sprawdzi się podgrzewanie w piekarniku.
Smacznego!Roladki z kurczaka faszerowane jajkiem i pieczarkami