Proste i pyszne roladki tatarskie z pieczarkowo-ogórkowym farszem to świetny zamiennik dla klasycznych mielonych. Idealnie kruche i soczyste.
Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni, który każdy z nas doskonale zna. Czasami jednak warto zerwać z tradycyjnym przepisem i postawić na coś zupełnie nowego. Jednego popołudnia w swojej lodówce znalazłam resztki pieczarek i ogórków kiszonych, które zainspirowały mnie do zrobienia roladek w stylu tatarskim. Wychodzą idealnie soczyste i pyszne, a moi bliscy pokochali je od pierwszego kęsa. Świetnie sprawdzą się nie tylko jako danie na rodzinny obiad, ale również na wszelakie spotkania z przyjaciółmi i imprezy.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na w naszym filmie
Roladki tatarskie
Składniki na kotlety:
- 400 g mielonej łopatki wieprzowej
- jajko
- łyżka musztardy
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 3 ząbki czosnku
- sól/pieprz
- 3/4 szklanki mąki pszennej
Farsz:
- 2 ogórki kiszone
- 1 cebula
- 60 g marynowanych pieczarek
Sos:
- 600 ml bulionu
- 2-3 liście laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 50 g przecieru pomidorowego
- 2 łyżki majeranku
- 100 ml śmietanki 30 proc.
Sposób przygotowania:
- Do mięsa mielonego dodaję paprykę słodką, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę oraz jajko.
Roladki tatarskie – Pyszności
- Bułkę namaczam w mleku, odciskam i dodaję do mięsnej masy. Całość dokładnie mieszam, aby składniki dobrze się połączyły.
- Ogórki kiszone drobno siekam. Łączę je z pokrojoną cebulą oraz marynowanymi pieczarkami.
- W dłonie formuję placek z mięsa i wykładam porcję ogórkowej mieszanki.
Roladki tatarskie – Pyszności
- Otulam farsz mięsem, tworząc kotlety i obtaczam w mące.
- Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam mięso z obu stron, aż się zarumieni. Następnie wlewam bulion, dorzucam liście laurowe oraz ziele angielskie.
Roladki tatarskie – Pyszności
- Całość duszę pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.
- Po tym czasie wyciągam mięso z patelni.
- Do sosu dodaję przecier pomidorowy oraz majeranek, wlewam śmietankę i dokładnie mieszam. Gotuję, aż sos nieco zgęstnieje.
- Ponownie wrzucam mięso i podlewam je sosem, aby nie było zimne.
Roladki tatarskie – Pyszności
- Gotowe mięso wykładam na talerz. Podaję z ugotowanymi ziemniakami i polewam sosem.
Smacznego!