Roladki tatarskie. O niebo lepsze od zwykłych mielonych

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Roladki tatarskie- Pyszności


Proste i pyszne roladki tatarskie z pieczarkowo-ogórkowym farszem to świetny zamiennik dla klasycznych mielonych. Idealnie kruche i soczyste.

Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni, który każdy z nas doskonale zna. Czasami jednak warto zerwać z tradycyjnym przepisem i postawić na coś zupełnie nowego. Jednego popołudnia w swojej lodówce znalazłam resztki pieczarek i ogórków kiszonych, które zainspirowały mnie do zrobienia roladek w stylu tatarskim. Wychodzą idealnie soczyste i pyszne, a moi bliscy pokochali je od pierwszego kęsa. Świetnie sprawdzą się nie tylko jako danie na rodzinny obiad, ale również na wszelakie spotkania z przyjaciółmi i imprezy.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na w naszym filmie

Roladki tatarskie

Składniki na kotlety:

  • 400 g mielonej łopatki wieprzowej
  • jajko
  • łyżka musztardy
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól/pieprz
  • 3/4 szklanki mąki pszennej

Farsz:

  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 60 g marynowanych pieczarek

Sos:

  • 600 ml bulionu
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 50 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki majeranku
  • 100 ml śmietanki 30 proc.

Sposób przygotowania:

  1. Do mięsa mielonego dodaję paprykę słodką, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę oraz jajko.

    Roladki tatarskie – Pyszności

  2. Bułkę namaczam w mleku, odciskam i dodaję do mięsnej masy. Całość dokładnie mieszam, aby składniki dobrze się połączyły.
  3. Ogórki kiszone drobno siekam. Łączę je z pokrojoną cebulą oraz marynowanymi pieczarkami.
  4. W dłonie formuję placek z mięsa i wykładam porcję ogórkowej mieszanki.

    Roladki tatarskie – Pyszności

  5. Otulam farsz mięsem, tworząc kotlety i obtaczam w mące.
  6. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam mięso z obu stron, aż się zarumieni. Następnie wlewam bulion, dorzucam liście laurowe oraz ziele angielskie.

    Roladki tatarskie – Pyszności

  7. Całość duszę pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.
  8. Po tym czasie wyciągam mięso z patelni.
  9. Do sosu dodaję przecier pomidorowy oraz majeranek, wlewam śmietankę i dokładnie mieszam. Gotuję, aż sos nieco zgęstnieje.
  10. Ponownie wrzucam mięso i podlewam je sosem, aby nie było zimne.

    Roladki tatarskie – Pyszności

  11. Gotowe mięso wykładam na talerz. Podaję z ugotowanymi ziemniakami i polewam sosem.
    Smacznego!
Idź do oryginalnego materiału