Ciesz się filiżanką gorącej herbaty lub ulubionej kawy, przytul się z rodziną i zaspokój swoje słodycze. Ten przepis na bułeczki z jabłkami to strzał w dziesiątkę. Smaczny przysmak, do którego będziesz potrzebować tylko kilku składników.
Co będzie potrzebne:
Ciasto
- 250 g białego jogurtu
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 350 g zwykłej mąki
- szczypta soli
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 jabłko
- 50 g suszonych rodzynek
Inne:
- woda – do polania ciasta
- olej – do smażenia
Do posypania:
- cukier
- cynamon
Sernik wiśniowy: przypomnij sobie lato z tym deserem!
Jak postępować:
1) Jogurt, jajka, cukier, olej, cukier waniliowy umieścić w dużej misce i wymieszać trzepaczką. Następnie dodać mąkę, posypać solą i dodać proszek do pieczenia, ponownie wymieszać trzepaczką i dodać więcej mąki. Otrzymasz sztywną mieszankę ciasta.
2. Obierz i pokrój jabłko na małe kawałki i dodaj je do ciasta, następnie dodaj rodzynki i wyrób ciasto.
3. dzięki łyżki uformuj bułeczki i posmaruj je wodą.
4. Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem, pozostawić do namoczenia.
5. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
6. Na koniec wyjmij je i obtocz w cukrze i cynamonie.
7. Podawaj je z miłością i wspaniałym smakiem.