Rolada warzywna z szynką i serkiem (wrap warzywny)

gotujzcukiereczkiem.pl 1 miesiąc temu

Rolada warzywna to nowy pomysł na ciepłe śniadanie lub kolację, lunch do pracy czy przekąskę na imprezę. Jest dość prosta i szybka do przygotowania, a do środka możemy włożyć ulubione składniki. Ja roladę posmarowałam kremowym serkiem, wyłożyłam sałatę i szynkę. Super sprawdzą się także plastry wędzonego łososia lub szynka parmeńska i mozzarella. Fajnie myślę sprawdzi się też nadzienie pieczarkowe. Roladę można podać także jako dodatek do dań mięsnych.

Aby przygotować roladę ścieramy na tarce wszystkie warzywa i odciskamy je z soku. Łączymy je z serem i jajkami, mieszamy. Wykładamy na blaszkę i pieczemy na rumiano. Lekko przestudzony placek smarujemy i wykładamy dodatki i zwijamy. Placek możesz pokroić na większe porcje lub na plastry niczym roladę i serwować na talerzu przekąsek.

Rolada zwija się całkiem ładnie. Ale jeżeli chcesz ją podać pokrojoną w plastry to radzę warzywa zetrzeć jeszcze drobniej i wtedy będzie idealnie.

Wysokobiałkowy wrap warzywny

Więcej przepisów na pyszne śniadania

  • Zapiekanka jajeczna z serkiem wiejskim
  • Muffiny z szynką i serem
  • Placek ze skyrem
  • Śniadaniowa sałatka z serkiem wiejskim

Wrap proteinowy

Pyszna rolada warzywna, idealna do zabrania do pracy na lunch

Wrap warzywny z szynką i serkiem

Składniki (4 porcje):

  • WRAP:
  • 250g startej marchewki,
  • 250g startej cukinii,
  • 200g startych ziemniaków,
  • 3 jajka,
  • 150g tartego sera mozzarella (lub sera żółtego),
  • sól,
  • pieprz
  • DODATKOWO:
  • 200g szynki,
  • 150g serka kremowego,
  • garść rukoli

Przygotowanie:

Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, góra-dół.

Warzywa ścieramy na grubych oczkach tarki. Starte warzywa odciskamy z soku. Przekładamy je do dużej miski. Dodajemy starty ser i jajka oraz przyprawy. Mieszamy do dokładnego połączenia składników. Masę wykładamy na blaszkę do pieczenia i dokładnie wyrównujemy. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach, góra-dół.

Wyjmujemy z piekarnika i delikatnie studzimy. Następnie placek odwracamy i delikatnie ściągamy papier. Smarujemy serkiem, posypujemy rukolą i wykładamy szynkę. Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku. Smacznego!

Jedna porcja wrapa zawiera około 455kcal w tym:

  • węglowodany – 18,8g,
  • białko – 27,3g,
  • tłuszcz – 34g.

Wrap śniadaniowy z piekarnika

Rolada warzywna z szynką i serkiem

Jeśli przygotujesz wrap warzywny to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeżeli oznaczysz mnie również na Facebooku lub
:

#GotujZCukiereczkiem


Cukinia Kiełbasa, Szynka, Parówki Marchewka Ziemniaki


#cukrzyca ciążowa #liczymy kalorie #ser mozzarella #sylwester #wysokobiałkowe

Idź do oryginalnego materiału