Rolada serowa z pieczarkami

ania-gotuje.pl 2 lat temu

Rolada serowa to efektownie wyglądająca przekąska na imprezę, która z pewnością zachwyci gości. Nie ma nic prostszego, niż wyłożenie na upieczoną roladę farszu i zwinięcie w rulon. Zobacz jak w prosty sposób wykonać pyszną przekąskę na zimno.

Rolada serowa z pieczarkami – składniki.

Kaloryczność: 250 kcal w 100 g rolady.

Ciasto na roladę
Podane składniki są na płaską blaszkę z piekarnika o wielkości 24 x 38 cm.

  • 30 dag żółtego sera w kawałku ( u mnie Gouda)
  • 3 jajka (średnie o rozmiarze L)
  • 5 łyżek majonezu

Farsz.

  • 500 g pieczarek
  • 200 g serka śmietankowego
  • 1 cebula
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Dodatkowo.

  • 1 łyżka smalcu lub oleju do smażenia

Sposób wykonania rolady serowej z pieczarkami.

Do wykonania rolady potrzebować będziemy przede wszystkim: patelni, blaszki o wymiarach 24 x 38 cm oraz piekarnika.

Hit na święta oraz wszelkie imprezy:

Rolada szpinakowa z łososiem

Robię farsz do rolady.

Wykonanie rolady serowej z pieczarkami rozpoczynam od przygotowania farszu.
Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Pieczarki również obieram i kroję w kostkę (możemy je także starować na tarce z dużymi oczkami tzw. jarzynowymi).

Na rozgrzaną łyżkę smalcu lub oleju wrzucam pokrojoną cebulę. Zmniejszam ogień i duszę cebulę do momentu, aż się zeszkli. Wówczas dodaję pokrojone pieczarki. Całość smażę na średnim ogniu do momentu, aż woda z pieczarek odparuje, a farsz zrobi się zwarty. Wówczas dodaję do niego po pół łyżeczki soli i świeżo zmielonego pieprzu. Farsz dokładnie mieszam i odstawiam z ognia do ostygnięcia. Biorę się za przygotowanie rolady.

Piekę i zwijam roladę.

Do zrobienia rolady użyłam blaszki z piekarnika o wielkości 24 x 38 cm. Dobrze gdy jest dość niska, ale jeżeli nie mamy, może być normalnej wysokości.
Blaszkę wyścielam papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewam do 180 stopni C.

Ser żółty ścieram na dużych jarzynowych oczkach. Do sera wbijam jajka oraz dodaję majonez. Masę dokładnie mieszam. Do masy nie dodaję żadnej przyprawy, ponieważ zarówno ser jak i majonez są słone same w sobie.

Gotową masę wykładam na papier do pieczenia, którym jest oczywiście wyłożona blaszka i równo rozprowadzam po całej powierzchni. Blaszkę wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut z opcją grzania góra i dół do momentu, aż ciasto lekko się zarumieni. Po tym czasie roladę wyjmuję i odstawiam do całkowitego wystudzenia. Roladę wyjmuję z blaszki i przewracam na drugą stronę. Następnie delikatnie zdejmuję papier i ponownie przewracam ją na drugą stronę.

Wierzch powierzchni rolady smaruję serkiem śmietankowym po całej długości i szerokości ciasta. Na serek wykładam przestudzony farsz z pieczarek i również dokładnie rozsmarowuję go po całej powierzchni.

Roladę zwijam zaczynając od szerszego boku tak, by powstał długi rulon, który zawijam w papier do pieczenia i wkładam do lodówki. Roladę trzymam przez całą noc, aby dobrze stężała.

Rano kroję dzięki ostrego noża na 1,5 cm plastry. Możesz oczywiście zjeść ze smakiem gorącą roladę zaraz po zrobieniu, ale wówczas będzie się źle kroić. Wspaniale smakuje polana sosem chrzanowo czosnkowym.

Rolada serowa to pyszna przekąska na imprezę. Polecam i życzę smacznego.

Idź do oryginalnego materiału