Przepis na rogaliki krucho-drożdżowe
czas przygotowania: 1,5 godziny
porcja na 32 małe rogaliki
poziom trudności: średni
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 250 g margaryny lub masła
- 50 g drożdży,
- 4 łyżki śmietany 18%,
- 3 łyżeczki cukru waniliowego lub zwykłego,
- szczypta soli,
- powidła lub dżem,
- cukier puder do dekoracji.
Zobacz także: Ekspresowe rogaliki z czekoladą. Przepis z ciasta francuskiego. Wystarczy 5 minut, by je zrobić
Jak zrobić rogaliki krucho-drożdżowe?
- W miseczce wymieszaj drożdże z cukrem, śmietaną, jajkiem i żółtkiem. Odstaw na bok na ok. 5 minut.
- Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i margarynę. Posiekaj całość nożem.
- Wlej do mąki masę jajeczno-drożdżową i zagnieć ciasto.
- Zostaw ciasto pod przykryciem na pół godziny.
- Podziel ciasto na 4 równe części. Każdą rozwałkuj na kształt koła i podziel na 8 trójkątów.
- Na każdy trójkąt połóż łyżeczkę powideł i zwiń na kształt rogalika.
- Przełóż rogaliki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw na 10 minut.
- Piecz rogaliki ok. 15 minut w 170 stopniach.
- Wystudzone rogaliki oprósz cukrem pudrem.
+13
Zobacz galerię
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: