Rogaliki lepsze niż z cukierni. Przepis na krucho-drożdżowe rogaliki z dżemem. Idealny przysmak na Dzień Rogalika

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Według kalendarza świąt nietypowych 30 stycznia świętujemy Dzień Rogalika. Z tej okazji mam dla ciebie sprawdzony przepis na pyszne rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego. Ich przygotowanie zajmuje nieco czasu, jednak zapewniam, iż warto. Rogaliki są delikatne, pachnące wanilią i osłodzone pysznym nadzieniem. Przekonaj się i wypróbuj przepis.

Przepis na rogaliki krucho-drożdżowe

czas przygotowania: 1,5 godziny
porcja na 32 małe rogaliki
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 250 g margaryny lub masła
  • 50 g drożdży,
  • 4 łyżki śmietany 18%,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego lub zwykłego,
  • szczypta soli,
  • powidła lub dżem,
  • cukier puder do dekoracji.

Zobacz także: Ekspresowe rogaliki z czekoladą. Przepis z ciasta francuskiego. Wystarczy 5 minut, by je zrobić

Jak zrobić rogaliki krucho-drożdżowe?

  1. W miseczce wymieszaj drożdże z cukrem, śmietaną, jajkiem i żółtkiem. Odstaw na bok na ok. 5 minut.
  2. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i margarynę. Posiekaj całość nożem.
  3. Wlej do mąki masę jajeczno-drożdżową i zagnieć ciasto.
  4. Zostaw ciasto pod przykryciem na pół godziny.
  5. Podziel ciasto na 4 równe części. Każdą rozwałkuj na kształt koła i podziel na 8 trójkątów.
  6. Na każdy trójkąt połóż łyżeczkę powideł i zwiń na kształt rogalika.
  7. Przełóż rogaliki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw na 10 minut.
  8. Piecz rogaliki ok. 15 minut w 170 stopniach.
  9. Wystudzone rogaliki oprósz cukrem pudrem.

Rogaliki lepsze niż z cukierni. Przepis na krucho-drożdżowe ...

+13 Zobacz galerię

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału