Rogale z makiem

gotujzcukiereczkiem.pl 1 rok temu

Rogale z makiem to małe i bardzo puszyste słodkie śniadaniowe bułeczki, które świetnie pasują do wszelkich konfitur i dżemów. Choć wystarczy posmarować je odrobiną masła, aby rozpocząć dobrze dzień. To naprawdę niebo w gębie! Pokochacie je, obiecuję.

Ciasto ma delikatnie słodki smak więc pasuje idealnie do słodkich dodatków. Nie podałabym ich z wytrawnymi dodatkami.

Słodkie rogale z makiem

Rumiana skórka, miękki i puszysty środek i mak na wierzchu - moje dzieci je uwielbiają! Ale i mąż prosi zawsze o kilka do pracy na drugie śniadanie. Kochamy wypieki drożdżowe i raz w tygodniu pieczemy ciasto, chałkę, bułki czy rogale drożdżowe, Rogalików z makiem piekę zwykle więcej i zamrażam. Wiadomo, iż ciasto drożdżowe najlepsze jest w dniu przygotowania. Dlatego, by zachować świeżość rogalików na dłużej mrożę je najpierw na tacce, a później porcjuje i przekładam do foliowych torebeczek.

Sniadaniowe rogale z makiem

Więcej przepisów na wypieki drożdżowe

  • Zakręcone bułeczki z serem
  • Rogaliki z ziemniakami
  • Bułeczki twarogowe
  • Śniadaniowe rogale z makiem

Rogale z makiem

Mięciutkie i puszyste rogaliki śniadaniowe, które kochają dzieci i dorośli.

Rogale z makiem

Składniki (12 sztuk):

  • 500g mąki pszennej,
  • 100ml mleka,
  • 50ml wody,
  • 25g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 50g cukru,
  • 1 jajko,
  • 50g masła,
  • DODATKOWO:
  • mak do posypania rogali,
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania rogali

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Wodę i mleko podgrzewamy, aby były letnie. Kruszymy drożdże, mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy po 2 łyżeczki cukru i 3 łyżki mąki i mieszamy dokładnie do połączenia. Masa powinna być jednolita. Zaczyn odstawiamy na 15 minut, aby podrósł.

Podrośnięty rozczyn na ciasto

W misie miksera umieszczamy podrośnięty rozczyn, miód, pozostały cukier, jajko, rozpuszczone i przestudzone masło oraz część mąki. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto.

Wyrabiamy ciasto na rogale

Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wyrabiamy je przez 10 minut mikserem z hakiem lub manualnie. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60-90 minut. Powinno podwoić swoją objętość.

Ciasto odstawiamy do podrośnięcia

Przygotowujemy dwie blaszki z wyposażenia piekarnika. Wyścielamy je papierem do pieczenia.

Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 3 równe części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy pierwszą część ciasta na koło. Dzielimy je na 4 części. Otrzymujemy wówczas "4 trójkąty".

Zwijanie rogali

Następnie zwijamy ciasno rogalika zaczynając od "podstawy trójkąta". Rogaliki układamy na blasze łączeniem do dołu w znacznej odległości od siebie, bo jeszcze podrosną. Na jednej blaszce układamy 6 sztuk i na drugiej też 6 sztuk. Rogaliki przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia na około 30 - 45 minut.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni, góra-dół.

Napuszone rogale smarujemy jajkiem i sypiemy makiem

Rogale tuż przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i oprószamy makiem. Następnie pieczemy je około 15-20 minut, do ładnego zarumienia. Smacznego!

Rogale z makiem

Rogale z makiem

Jeśli przygotujesz rogale z makiem to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeżeli oznaczysz mnie również na Facebooku lub
:

#GotujZCukiereczkiem


Bułeczki słodkie Rogaliki


#drożdże #mak

Idź do oryginalnego materiału