Rogale z makiem to małe i bardzo puszyste słodkie śniadaniowe bułeczki, które świetnie pasują do wszelkich konfitur i dżemów. Choć wystarczy posmarować je odrobiną masła, aby rozpocząć dobrze dzień. To naprawdę niebo w gębie! Pokochacie je, obiecuję.
Ciasto ma delikatnie słodki smak więc pasuje idealnie do słodkich dodatków. Nie podałabym ich z wytrawnymi dodatkami.
Słodkie rogale z makiem
Rumiana skórka, miękki i puszysty środek i mak na wierzchu - moje dzieci je uwielbiają! Ale i mąż prosi zawsze o kilka do pracy na drugie śniadanie. Kochamy wypieki drożdżowe i raz w tygodniu pieczemy ciasto, chałkę, bułki czy rogale drożdżowe, Rogalików z makiem piekę zwykle więcej i zamrażam. Wiadomo, iż ciasto drożdżowe najlepsze jest w dniu przygotowania. Dlatego, by zachować świeżość rogalików na dłużej mrożę je najpierw na tacce, a później porcjuje i przekładam do foliowych torebeczek.
Sniadaniowe rogale z makiem
Więcej przepisów na wypieki drożdżowe
- Zakręcone bułeczki z serem
- Rogaliki z ziemniakami
- Bułeczki twarogowe
- Śniadaniowe rogale z makiem
Rogale z makiem
Mięciutkie i puszyste rogaliki śniadaniowe, które kochają dzieci i dorośli.
Rogale z makiem
Składniki (12 sztuk):
- 500g mąki pszennej,
- 100ml mleka,
- 50ml wody,
- 25g świeżych drożdży,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- 50g cukru,
- 1 jajko,
- 50g masła,
- DODATKOWO:
- mak do posypania rogali,
- 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania rogali
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Wodę i mleko podgrzewamy, aby były letnie. Kruszymy drożdże, mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy po 2 łyżeczki cukru i 3 łyżki mąki i mieszamy dokładnie do połączenia. Masa powinna być jednolita. Zaczyn odstawiamy na 15 minut, aby podrósł.
Podrośnięty rozczyn na ciasto
W misie miksera umieszczamy podrośnięty rozczyn, miód, pozostały cukier, jajko, rozpuszczone i przestudzone masło oraz część mąki. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto.
Wyrabiamy ciasto na rogale
Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wyrabiamy je przez 10 minut mikserem z hakiem lub manualnie. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60-90 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto odstawiamy do podrośnięcia
Przygotowujemy dwie blaszki z wyposażenia piekarnika. Wyścielamy je papierem do pieczenia.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 3 równe części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy pierwszą część ciasta na koło. Dzielimy je na 4 części. Otrzymujemy wówczas "4 trójkąty".
Zwijanie rogali
Następnie zwijamy ciasno rogalika zaczynając od "podstawy trójkąta". Rogaliki układamy na blasze łączeniem do dołu w znacznej odległości od siebie, bo jeszcze podrosną. Na jednej blaszce układamy 6 sztuk i na drugiej też 6 sztuk. Rogaliki przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia na około 30 - 45 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni, góra-dół.
Napuszone rogale smarujemy jajkiem i sypiemy makiem
Rogale tuż przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i oprószamy makiem. Następnie pieczemy je około 15-20 minut, do ładnego zarumienia. Smacznego!
Rogale z makiem
Rogale z makiem