Tradycyjnie zrobiłyśmy dla was słodki rekonesans i już wiemy, gdzie kupicie w tym roku rogale z białym makiem.
Z roku na rok rogale świętomarcińskie cieszą się coraz większą popularnością. Jak co roku wraca również temat ich autentyczności. Nasze łódzkie nie mają certyfikatów, ale gwarantujemy wam, iż smakują wyśmienicie. Jak zwykle należą się dwa słowa wyjaśnienia – te certyfikowane mają w składzie margarynę i masę jajeczną. Nie wiem jak wy, my wolimy te na masełku. Nie przeciągamy – oto rogalowa lista na 2021.
Ciasno jak w ulu (Księży Młyn)
Krucho-drożdżowe ciasto z nadzieniem z białego maku, rodzynek aromatyzowanych rumem, skórki pomarańczowej, prażonych migdałów i orzechów, a to wszystko zwieńczone pomarańczowym lukrem. Rogale dostępne będą wyłącznie w dniu 11 listopada, zarówno te w wolnej sprzedaży, jak i przygotowane dla Was na zamówienie.
Cena: 12 zł
Cocoart’s (Okopowa 111)
W Cocoart’s rogale są już dostępne i będzie można je kupić także po weekendzie, a choćby jeszcze dłużej. Do wyboru dwa rodzaje: z rodzynkami i skórką pomarańczową, jak i bez tych dodatków. Wszystkie na cieście półfrancuskim z białym przecieranym makiem i migdałami. Aby mieć pewność, iż nie zabraknie najlepiej złożyć zamówienie przez stronę cukierni.
Cena: 15 zł
Cukiernia Gałeccy (ul. Piotrkowska 128)
Gałeccy to mistrzowie jagodzianek, ale i z rogalami wybornie sobie radzą. Rogale dostępne są już teraz i będą w sprzedaży choćby do grudnia. Choć na 11 listopada planowana jest większa partia, lepiej wcześniej zarezerwować odpowiednią ilość.
Cena: 8 zł
Fatamorgana (Księży Młyn)
Uwaga – to ostatni moment na zapisy, Fata przyjmuje je tylko do jutra. Jak obiecują, dostaniecie tu rogale na masełku, z białym makiem, lukrem oraz migdałami, no i przede wszystkim z ogromną ilością włożonego serduszka. Odbiór tylko 11 listopada od godz. 13.00.
Cena: 12 zł
Mikropiekarnia Okruchy (Bednarska 2)
Okruchowa wersja rogala to maślany croissant na zakwasie z nadzieniem z białego maku, migdałów, orzechów włoskich, rodzynek, miodu, amaretto, rumu i skórki z pomarańczy, a to wszystko polane lukrem pigwowym i posypane prażonymi orzechami włoskimi.
Zamówienia przyjmowane są najpóźniej na 2 dni przed dniem odbioru. Rogale będą dostępne od wtorku do soboty (w czwartek piekarnia będzie oczywiście otwarta).
Cena 13 zł
Montag (Piotrkowska 107 i Piotrkowska 111)
Nie rogale, a maślane croissanty ma też Montag. W środku biały mak, a do tego orzechy włoskie, bakalie, migdały i skórka pomarańczowa. Będą dostępne od wtorku do niedzieli (w czwartek będzie otwarta tylko piekarnia przy Piotrkowskiej 111). Choć do pieców trafi większa ilość rogalików, dla pewności lepiej zarezerwować kilka dla siebie.
Cena: 14 zł
Piekarnia (Monopolis)
Tu rogale z marcepanem i białym makiem w cieście półfrancuskim dostępne są przez cały rok, ale oczywiście w okolicach św. Marcina piecze się ich znacznie więcej. Piekarnia będzie otwarta 11 listopada i już przyjmuje zapisy na środę i czwartek.
Cena: 6 zł
Szwalnia (Piotrkowska 217)
Masa makowa, maślane ciastka, rodzynki w grzańcu miodowym, skórka z pomarańczy, lukier, orzeszki ziemne, ciasto półfrancuskie – oto rogale przygotowane przez Szwalnię. Zamawiać można już teraz, a odebrać 10 lub 11 listopada.
Cena: 12 zł
Tubajka (Park Źródliska)
Jak co roku Tubajka szykuje dla was rogale na bazie prawdziwego masła, marcepanu, z masą bakalii i miodu. Zapisy już ruszyły, odbiory planowane są na 10 i 11 listopada.
Cena: 13 zł
Zjadliwości (Piotrkowska 102a)
Jedyne w stawce wegańskie, orkiszowe rogale będą dostępne od czwartku do niedzieli. W Zjadliwościach robią od podstaw marcepan, łączą go z orzechami włoskimi, mielonym białym makiem, skórką z pomarańczy i syropem z agawy. Wierzch dekorowany jest lukrem z cukru trzcinowego, orzechami włoskimi i makiem. W składzie zamiast masła organiczna, wegańska margaryna z masła shea, oleju kokosowego, oleju rzepakowego i migdałów.
Cena: 18 zł