Rodzinny Sylwester zaczyna się w kuchni. Smaczne przekąski, które przygotujesz razem z dziećmi

dadhero.pl 8 miesięcy temu
Zdjęcie: Fot. master1305/Freepik


Rodzinny Sylwester spędzony w domu może być o wiele bardziej ekscytujący niż niejeden bal i przyjęcie "tylko dla dorosłych". Na imprezowy wieczór można udekorować dom balonami i serpentynami, a pod ręką warto mieć czapeczki i maski karnawałowe. Ale prawdziwa zabawa może zacząć się już od rana w kuchni. Wspólne przygotowywanie przekąsek będzie doskonałym wstępem do małego rodzinnego balu, a nasze dzieci nauczy samodzielności. A przede wszystkim da satysfakcję z własnoręcznie przygotowanego przyjęcia i euforia ze wspólnie spędzonego czasu.


Od czego zacząć rodzinne imprezowanie? Przede wszystkim od nastawienia się na zabawę już na etapie przygotowania przekąsek, które po pierwsze będą zdrowe, a po drugie zapewnią dzieciom siłę, by wytrzymały do północy i do wspólnego powitania Nowego Roku.

Przekąski z tych przepisów nie mogą się nie udać, a ich przygotowywanie będzie świetną zabawą i okazją do wykazania się umiejętnościami choćby przez najmłodszych szefów kuchni.

Tartaletki z kabanosami


Wytrawne tartaletki to doskonały finger food. Małe babeczki są łatwe i do przygotowania, i do jedzenia. Wystarczy zadbać o dobrej jakości składniki, by te pyszne przekąski stały się hitem rodzinnego przyjęcia. Wybierając kabanoski Sokoliki nie musimy martwić się o skład, bo 100 g kabanosków otrzymano ze 159 g mięsa wieprzowego i z 8 g mięsa cielęcego. A o ile zostaną nam po przygotowaniu tartaletek, będą samodzielną przekąską na stole.

Składniki:


1 opakowanie kabanosków wieprzowych Sokoliki z dodatkiem cielęciny


1 opakowanie ciasta na tartę


1 czerwona lub żółta papryka


2 czerwone cebule


1/2 puszki kukurydzy


2 jaja


1 opakowanie śmietanki 22%


olej do smażenia




Przygotowanie:


1. Ciastem wyłóż foremki do tartaletek. Możesz też upiec jedną dużą tartę jeżeli nie masz małych foremek.

2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na około 5 minut.

3. Paprykę pokrój w małe kawałki, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i przesmaż cebulę razem z papryką, aż lekko zmiękną.

4. Jajka roztrzep ze śmietaną.

5. Na podpieczonych spodach ciasta rozłóż cebulę z papryką, posyp kukurydzą i rozłóż pokrojone na kawałki kabanoski. Zalej śmietaną z jajkami i wstaw do piekarnika.

6. Piecz na złocisty kolor około 30-35 minut. Wystudź na kratce i podawaj.

Sokoliki zapiekane w cieście francuskim


Wyglądają apetycznie, są pożywne, i dają duże pole do popisu, o ile chodzi o dekorację i dodatki: takie jak sosy czy dipy. Wystarczy kilka składników i trochę fantazji! Do przyrządzenia tego dania najlepsze będą parówki Sokoliki. Zawierają aż 90% mięsa, są doskonałym źródłem białka i mają obniżoną zawartość tłuszczu. Co ważne - nie mają osłonek, dzięki czemu przygotowanie przekąski pozostało łatwiejsze.


Składniki:


1 opakowanie parówek Sokoliki


1 opakowanie ciasta francuskiego


musztarda z całymi ziarnami gorczycy


1 jajko


czarny sezam do posypania



Przygotowanie:


1. Parówki przekrój na połówki.

2. Ciasto rozwiń i potnij na 12 prostokątów tej samej wielkości. 6 prostokątów posmaruj na środku musztardą, tak aby z każdej strony pozostał 1 cm brzeg.

3. Na musztardzie ułóż po 2 połówki parówek. Pozostałe prostokąty natnij wszerz również pozostawiając 1 cm bez nacięć. Naciętymi prostokątami przykryj parówki i dzięki widelca sklej brzegi ciasta.

4. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.

5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Piecz na złoty kolor około 15-20 minut.

Wytrawne muffinki z parówkami


Kolejna sylwestrowa wariacja na temat babeczek. To mała serowa uczta, która podbija serca i brzuszki małych i dużych uczestników rodzinnego Sylwestra. najważniejszy składnik: dobrej jakości parówki. Sokoliki są delikatnie przyprawione i przygotowane z najlepszej jakości mięsa drobiowego z dodatkiem cielęciny. Będą doskonale komponować się z serem.

Składniki:


1 opakowanie parówek Sokoliki


3 posiekane dymki


375 g mąki


2 łyżeczki proszku do pieczenia


szczypta soli


1 łyżeczka musztardy


125 g startego sera cheddar


2 jajka


250 ml mleka


125 g roztopionego masła


olej do smażenia


12 papilotek lub masło do wysmarowania formy




Przygotowanie:


1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Formę do 12 muffinek wyłóż papilotkami lub wysmaruj masłem. Na niewielkiej ilości oleju przesmaż dymkę.

2. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj pokrojone w kostkę parówki, dymkę i starty ser żółty. Wymieszaj.

3. Do drugiej miski wbij jajka, a następnie zmiksuj je z mlekiem i musztardą. Masę jajeczną i roztopione masło wlej do składników w drugim naczyniu. gwałtownie wymieszaj (masa powinna być grudkowata).

4. Ciasto wyłóż do przygotowanych foremek. Całość wstaw do piekarnika i piecz przez 20-25 minut. Przed wyjęciem z piecyka należy sprawdzić, czy wkłuty w środek muffinki patyczek wychodzi suchy.

5. Muffinki wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut. Następnie babeczki delikatnie wyjmij na metalową kratkę do wystudzenia.

Zapieksy z parówkami i dynią


Klasyczny i kultowy polski street food, który uwielbiają dorośli i dzieci. Zapiekanki na Sylwestra wymagają specjalnej oprawy i niecodziennych dodatków. To nie tylko ser i pieczarki, ale też coś specjalnego: dynia sprawi, iż nasze zapiekanki będą naprawdę wyjątkowe, a delikatnie przyprawione Sokoliki dodadzą tej przekąsce smaku i aromatu.

Składniki:


1 opakowanie parówek Sokoliki


2 półbagietki wieloziarniste


1 duża czerwona cebula


ok. 200 g surowej dyni po obraniu


200 g małych pieczarek


3 łyżki kukurydzy konserwowej


2 łyżki koncentratu pomidorowego


2 łyżki płatków parmezanu


oliwa z oliwek, sól, pieprz, suszone oregano, listki pietruszki ozdobnej




Przygotowanie:


1. Dynię zetrzyj na tarce o grubych okach i odciskamy pozbywając się nadmiaru wody.

2. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Pieczarki dokładnie oczyść, opłucz, a następnie pokrój na cienkie plasterki równej grubości (około 2 mm).

3. Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzuć cebulę, a kiedy zacznie się rumienić dodaj pokrojone pieczarki oraz dynię. Dopraw solą i usmaż całość (od czasu do czasu mieszając), aż woda prawie całkowicie odparuje. Wówczas wrzuć plasterki parówek i jeszcze chwilkę smaż cały czas mieszając. Pod koniec smażenia dodaj kukurydzę oraz 2 łyżeczki suszonego oregano. Zdejmij z ognia i rozgrzej piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół).

4. Półbagietki przekrój w mniej więcej 2/3 wysokości i wydrąż (miąższ i wierzch można wykorzystać do innego dania), a następnie posmaruj koncentratem pomidorowym i posyp oregano. Bagietki napełnij farszem, posyp parmezanem i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 15-20 minut. Gotowe grzanki dekorujemy np. listkami pietruszki.


Minipizze hawajskie z szyneczką i ananasem


Trudno o bardziej imprezowe danie, które wszystkim poprawi nastrój, gdy tylko pojawi się na stole. Przygotowanie małych pizz w porcjach gotowych do zjedzenia też może być dobrą zabawą. Do minipizzy pasować będzie adekwatnie każdy dodatek, a układanie składników i dekorowanie ciasta to okazja do kuchennego eksperymentowania. W menu przygotowywanym z myślą o dzieciach warto wykorzystać szyneczkę Sokoliki stworzoną z myślą o dzieciach. Jest doskonałym źródłem białka o obniżonej zawartości tłuszczu i nie ma konserwantów.


Składniki:


1 opakowanie szyneczki wieprzowej Sokoliki


1 gotowy spód do pizzy


1 szklanka passaty pomidorowej z ziołami


4 plastry ananasa z puszki


200 g startego sera mozzarella



Przygotowanie:


1. Szyneczkę pokrój w trójkąty. Plastry ananasa podziel na mniejsze kawałki.

2. Ciasto na pizzę rozwiń, po czym dzięki szklanki wytnij kółka (ciasto można też pokroić nożem w kwadraty lub inne dowolne, zabawne kształty).

3. Na każdym kółku rozsmaruj łyżeczkę passaty. Następnie wyłóż kawałki szynki i ananasa, posyp startym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C.

4. Piec przez 8-10 minut, aż ser się roztopi, a wierzchy pięknie zarumienią.


To tylko niektóre z sylwestrowych przekąsek, do których przygotowania warto zaangażować dzieci i wspólnie bawić się tego dnia w kuchni. Nie musimy martwić się o to, czy przekąski wyjdą doskonale. Niech dzieci puszczą tego dnia wodze fantazji i dowolnie dekorują i ozdabiają swoje małe kulinarne dzieła. Ważne, by menu było smaczne i wyróżniało się na tle codziennych posiłków.

Więcej propozycji dań i przekąsek na Sylwestra znajdziemy na stronie Sokołowa.

Idź do oryginalnego materiału