Rodzina ustawi się w kolejce po dokładkę. Wrzuć mięso do woreczka, dodaj kapustę i gotowe!

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Szatkowana biała kapusta - Pyszności; źródło: AdobeStock


Bywają takie dni, iż w nawale spraw brak ci czasu, prawda? Wówczas choćby przygotowanie obiadu wydaje się ponad siły. W takich sytuacjach warto korzystać z szybkich i sprawdzonych przepisów. Proponujemy dziś jeden z nich – kapustę pieczoną z mięsem. To świetny pomysł na szybki obiad.

Kapusta to jedno z najtańszych i najbardziej pożytecznych warzyw. Jest cennym źródłem witamin z grupy B. Ma niski indeks glikemiczny, a jednocześnie dużą ilością błonnika pokarmowego. Stąd też jedzenie kapusty zapewnia nam uczucie sytości na długi czas i nie spowoduje skoków poziomu cukru we krwi. Warto więc podać ją na obiad.

Szatkowana biała kapusta – Pyszności; źródło: AdobeStock

Najczęściej jemy ją w formie kiszonej (jest bardzo zdrowa), dodajemy do zup i robimy gołąbki lub bigos. Jednak te dwie ostatnie potrawy są dość czasochłonne. jeżeli lubisz kapustę – przygotuj ją na obiad w formie pieczonej w rękawie z dodatkiem mięsa i przypraw. To danie praktycznie robi się samo, sprawdź.

Kapusta pieczona w rękawie – przepis na szybki obiad

Składniki:

  • mała główka białej kapusty
  • 400 g łopatki wieprzowej
  • 1 średnia cebula
  • 2 małe marchewki
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • do smaku: sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kapusta pieczona z mięsem to fantastyczny pomysł na obiad. Kapustę oczyść, przekrój na pół i wytnij z niej głąb. Pozostałą część drobno posiekaj. Wrzuć do miski i oprósz obficie solą. Odstaw na kilkanaście minut na bok, aby zmiękła
  2. Teraz dopraw kapustę pieprzem. Dodaj też koncentrat pomidorowy i kminek. Wszystko starannie wymieszaj.
  3. Cebulę obierz i posiekaj. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki. Mięso pokrój w kawałki, jak na gulasz. Całość dodaj do miski z kapustą i jeszcze raz zamieszaj.
  4. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Kapustę wraz z dodatkami przełóż do rękawa do pieczenia. Zawiąż oba jego końce. Folię ponakłuwaj w kilku miejscach. Wstaw potrawę do pieczenia na 45-50 minut.
  5. Gotową kapustę pieczoną z mięsem wyjmij z piekarnika. Rozetnij rękaw od góry i wyłóż danie na półmisek. Przed podaniem udekoruj je posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Kapusta doskonale nadaje się także do odgrzania na obiad kolejnego dnia.

Poznaj też nasz przepis na krem z kalafiora:

Idź do oryginalnego materiału