Rozgrzewająca herbata z miodem w zimowy wieczór to coś, po co chętnie sięgamy. Jednak nie zawsze będzie ona pełna witamin i minerałów, które wspierają organizm. Miód jest znany ze swoich prozdrowotnych adekwatności, utarło się również, iż się nie psuje, przez co można go przechowywać w dowolny sposób. Jednak nie jest to do końca prawda. Miód się nie psuje, jednak może tracić swoje wartości odżywcze. Wtedy też dodawanie go np. herbaty w czasie przeziębienia nie będzie wsparciem dla organizmu.
Jak przechowywać miód, aby nie tracił swoich wartości odżywczych?
W miodzie znajdziemy liczne witaminy i minerały, które wspierają pracę całego organizmu w tym układu trawiennego czy też odpornościowego. Składnik ten jest również często określany najstarszym antybiotykiem świata. Korzyści wynikające z jego spożywania są potwierdzone przez setki badań, jednak często zapominamy o tym, iż zbyt wysoka temperatura może zniszczyć cenne składniki odżywcze znajdujące się w miodzie.
Kto nie zostawił nigdy słoiczka miodu przy kuchence lub ciepłym czajniku? Dodając ten składnik do ciast czy też herbat często stawiamy go w ciepłym miejscu, co może mieć negatywne skutki. Wysoka temperatura powoduje zniszczenie wielu mikroelementów znajdujących się w miodzie. Ponadto częstym błędem jest także niedokręcanie słoika, przez co miód chłonie wodę, zapachy i inne elementy z otoczenia, co również nie służy jego prozdrowotnym adekwatnościom.
Miód najlepiej przechowywać w chłodniejszym pomieszczeniu z dala od kuchenki. Najlepiej, aby temperatura wynosiła 18-20 st. C. jeżeli mamy piwniczkę lub spiżarnię, w której panuje ok. 10 - 15 st. C to również możemy przechowywać tam miód — niższa temperatura będzie zdecydowanie lepsza niż wyższa. Otwartego miodu nie musimy trzymać w lodówce, ale jeżeli mamy miejsce, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby go tam przechowywać, ale musimy pamiętać, iż wtedy się on skrystalizuje.
Przeczytaj również: Jest jeszcze zdrowszy, niż miód. Wystarczą 2 łyżeczki dziennie, by zwiększyć odporność
Czego unikać przy dodawaniu miodu do herbaty?
Miód najczęściej dodajemy do herbaty, jednak, aby zachować jego prozdrowotne adekwatności warto pamiętaj o jednej bardzo ważnej kwestii — nie powinniśmy dodawać go do wrzątku. Miód zaczyna tracić wartości odżywcze w temperaturze powyżej 40 st. C. Dlatego też nie warto dodawać go od razu do zalanej herbaty, lepiej odczekać, aby wystygała oraz później dodać ten słodki i zdrowy dodatek.
Dodatkowo powinniśmy pamiętać, żeby nie nakładać miodu metalowymi łyżeczkami. Miód ma odczyn kwaśny, przez co może powodować korozję metalu, dlatego też nie powinno się zostawić w nim metalowych łyżeczek. Lepszą opcją będą drewniane. Oczywiście herbatę z miodem możemy pomieszać standardową łyżką.
Zobacz też:
Te grzyby możesz zbierać w styczniu. Smakują jak owoce morza, a w Polsce rosną wszędzie
Tak sprawdzisz jakość kupowanej herbaty. Wystarczy letnia woda
W sylwestra obtarły cię buty? Zrób to, a na zawsze zapomnisz o problemie