Robisz ogórki kiszone? O tej przyprawie nie możesz zapomnieć!

radiopogoda.pl 1 tydzień temu

Ogórki kiszone to specjał powszechnie znany w Europie Środkowej i Wschodniej. Swoją popularność zawdzięczają nie tylko wyśmienitemu smakowi, ale także łatwości w przygotowaniu. Nie wszyscy wiedzą jednak, iż ogórki mogą być jeszcze pyszniejsze. Wystarczy, iż do słoików wrzucimy jedną przyprawę.

Rozwiąż quiz o polskiej kuchni. Jesteś mistrzem, jeżeli zgarniesz 100 proc. punktów! Dalszą część artykułu znajdziesz pod quizem…

Pytanie 1 z 12
Bryndza to rodzaj sera, który jest symbolem…
Podlasia
Lubelszczyzny
Pomorza
Śląska
Nastepne pytanie

Ogórki kiszone znajdują w kuchni wiele zastosowań. Oprócz tego, iż są podstawowym składnikiem zupy ogórkowej, idealnie nadają się jako dodatek do obiadu czy też składnik orzeźwiających sałatek. Wiele osób przyrządza sobie z nimi kanapki. Z kolei w kuchni rosyjskiej ogórki kiszone dodawane są do mięsa gulaszowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo…

Zobacz także: Przepis na pyszne i proste ciasteczka. Zachwycisz wszystkich gości!

Do przygotowania ogórków kiszonych wykorzystuje się łodygi i baldachy kopru, korzenie chrzanu oraz ząbki czosnku. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę z tego, iż do słoików warto dodać także ziarna kolendry. Dzięki nim ogórki nabiorą niepowtarzalnego smaku. Masz ochotę wypróbować ten patent? Poniżej znajdziesz prosty przepis, który możesz wykorzystać.

Jak przygotować ogórki kiszone? Lista składników

  • 2 kg małych ogórków gruntowych
  • 2 l wody
  • czosnek
  • kawałek korzenia chrzanu
  • sól kamienna
  • kilka ziarenka ziela angielskiego
  • kilka ziaren kolendry
  • kilka ziaren gorczycy
  • pęczek kopru
  • łodyga kolendry

Zobacz także: Ta frittata to czysta rozkosz! Przepis na lekkostrawne danie z Włoch

Ogórki kiszone – sposób przygotowania

  1. Dokładnie umyj ogórki pod zimną bieżącą wodą. Przepłucz także koper i liście chrzanu.
  2. Obierz czosnek.
  3. Do umytych, przygotowanych wcześniej słoików włóż ogórki. Układaj je pionowo i ciasno, tak by w słoiku zmieściło się ich jak najwięcej.
  4. Do każdego słoika włóż po 3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, gałązkę kopru oraz ziarna kolendry, gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego.
  5. Zagotuj dwa litry wody i wsyp do niej cztery łyżki soli kamiennej do przetworów. Mieszaj wodę, dopóki sól się w niej nie rozpuści.
  6. Wypełnij gorącą wodą z solą wszystkie słoiki. Następnie zakręć je i obróć go do góry dnem.
  7. Na trzy dni odstaw słoiki z ogórkami do pomieszczenia, w którym będzie około 20 stopni. Po tym czasie przechowuj je w spiżarni lub piwnicy. Ogórki będą gotowe do spożycia po około dwóch tygodniach.

Zobacz także: Przepis na pieczony bakłażan. Tak przyrządzony „król wiosny” zachwyci gości

Lubisz przygotowywać przetwory?
  • Tak
  • Nie
Zagłosuj
Idź do oryginalnego materiału