Ogórki kiszone to specjał powszechnie znany w Europie Środkowej i Wschodniej. Swoją popularność zawdzięczają nie tylko wyśmienitemu smakowi, ale także łatwości w przygotowaniu. Nie wszyscy wiedzą jednak, iż ogórki mogą być jeszcze pyszniejsze. Wystarczy, iż do słoików wrzucimy jedną przyprawę.
Rozwiąż quiz o polskiej kuchni. Jesteś mistrzem, jeżeli zgarniesz 100 proc. punktów! Dalszą część artykułu znajdziesz pod quizem…
Ogórki kiszone znajdują w kuchni wiele zastosowań. Oprócz tego, iż są podstawowym składnikiem zupy ogórkowej, idealnie nadają się jako dodatek do obiadu czy też składnik orzeźwiających sałatek. Wiele osób przyrządza sobie z nimi kanapki. Z kolei w kuchni rosyjskiej ogórki kiszone dodawane są do mięsa gulaszowego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo…
Zobacz także: Przepis na pyszne i proste ciasteczka. Zachwycisz wszystkich gości!
Do przygotowania ogórków kiszonych wykorzystuje się łodygi i baldachy kopru, korzenie chrzanu oraz ząbki czosnku. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę z tego, iż do słoików warto dodać także ziarna kolendry. Dzięki nim ogórki nabiorą niepowtarzalnego smaku. Masz ochotę wypróbować ten patent? Poniżej znajdziesz prosty przepis, który możesz wykorzystać.
Jak przygotować ogórki kiszone? Lista składników
- 2 kg małych ogórków gruntowych
- 2 l wody
- czosnek
- kawałek korzenia chrzanu
- sól kamienna
- kilka ziarenka ziela angielskiego
- kilka ziaren kolendry
- kilka ziaren gorczycy
- pęczek kopru
- łodyga kolendry
Zobacz także: Ta frittata to czysta rozkosz! Przepis na lekkostrawne danie z Włoch
Ogórki kiszone – sposób przygotowania
- Dokładnie umyj ogórki pod zimną bieżącą wodą. Przepłucz także koper i liście chrzanu.
- Obierz czosnek.
- Do umytych, przygotowanych wcześniej słoików włóż ogórki. Układaj je pionowo i ciasno, tak by w słoiku zmieściło się ich jak najwięcej.
- Do każdego słoika włóż po 3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, gałązkę kopru oraz ziarna kolendry, gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego.
- Zagotuj dwa litry wody i wsyp do niej cztery łyżki soli kamiennej do przetworów. Mieszaj wodę, dopóki sól się w niej nie rozpuści.
- Wypełnij gorącą wodą z solą wszystkie słoiki. Następnie zakręć je i obróć go do góry dnem.
- Na trzy dni odstaw słoiki z ogórkami do pomieszczenia, w którym będzie około 20 stopni. Po tym czasie przechowuj je w spiżarni lub piwnicy. Ogórki będą gotowe do spożycia po około dwóch tygodniach.
Zobacz także: Przepis na pieczony bakłażan. Tak przyrządzony „król wiosny” zachwyci gości
Lubisz przygotowywać przetwory?
- Tak
- Nie