W sezonie truskawkowym robi się ciasta, dżemy, konfitury i koktajle z tymi owocami. Do tej listy warto dodać również japońskie kanapki, które staną się hitem w twojej kuchni - zaskakują formą, smakiem, prostotą przygotowania i efektownym wyglądem. Sprawdź przepis pochodzący z Tik-Toka.
Składniki na japońskie kanapki z truskawkami
Zazwyczaj zajadamy się wytrawnymi kanapkami. Warto jednak odejść od klasyki i przygotować tosty "na słodko". W tym przepisie delikatne pieczywo i kremowe nadzienie łączymy z truskawkami, ponieważ to właśnie na nie trwa sezon.
Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby dodać inne owoce. Będą pasować tutaj np. pomarańcze. Ich lekko kwaśny smak przełamie wówczas słodycz kremu, tworząc idealnie zbalansowaną całość.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia japońskich kanapek z truskawkami? Oto lista:
- 2 kromki chleba tostowego;
- 3 duże truskawki;
- 100 ml zimnej śmietanki 30 proc.;
- 2 łyżki cukru pudru;
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii;
- 1 łyżeczka zimnego mascarpone.
Jak zrobić japońskie kanapki z truskawkami?
Żeby zrobić japońskie kanapki z truskawkami, na początek odkrój skórki z chleba tostowego. Następnie przygotuj krem: ubijaj śmietankę z mascarpone, przesianym cukrem pudrem i ekstraktem z wanili do momentu, aż powstanie puszysta i jednolita masa.
W kolejnym kroku przełóż krem do rękawa cukierniczego i włóż go do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wyłóż jego pół porcji na 1 kromkę pieczywa i ułóż na niej truskawki w jednym rzędzie.
Jeśli chcesz dodać pomarańczę, w tym momencie możesz wkomponować kilka cienkich plasterków bez błonki - najlepiej między truskawki lub na przemian z nimi.
Po ułożeniu owoców wyciśnij resztę masy kremowej i całość przykryj drugim tostem. Japońską kanapkę z truskawkami owiń folią spożywczą z każdej strony i włóż ją do lodówki na około 10 min. Przed podaniem przekrój chleb na pół, tworząc 2 trójkąty.
Zobacz też:
W czerwcu pij na śniadanie. Cera ci podziękuje, a kilogramy polecą w dół
Ciasto leniwej synowej zachwyci każdą teściową. Idealne na weekend
Gotuj fasolkę szparagową dokładnie tyle minut. Wyjdzie tak dobra, iż zaniemówisz