Kluski śląskie to w wielu domach obowiązkowy element rodzinnego obiadu. Zwłaszcza na południu kraju, gdzie w weekendy delektują się nimi całe pokolenia. Tradycja wymaga, aby były jędrne, a jednocześnie delikatne i aksamitne. Niestety zdarza się, iż zamiast tego na talerzu lądują "gumowce", albo rozpadająca się papka, której smaku nie ratuje choćby najlepszy sos ani mięso.
To dlatego, iż nie wszyscy Polacy znają najlepszy trik na przygotowanie klusek śląskich, którą jest metoda 3:1. Ten sposób wyrabiania ciasta jest znany od setek lat. Do tej pory nie znaleziono żadnego lepszego.
Jak przygotować kluski śląskie metodą 3:1? Na czym polega ten trik?
Metoda przygotowywania klusek śląskich 3:1 była opisywana już w starych książkach o tematyce kucharskiej z przełomu XIX i XX wieku. gwałtownie zyskała popularność i do dziś jest uznawana za najlepsze rozwiązanie.
Na czym polega? To nic skomplikowanego. Po prostu ugotuj, odcedź i utłucz ziemniaki. Przełóż je do miski, wyrównaj powierzchnię i podziel ziemniaczaną masę na cztery równe części dzięki noża na tzw. krzyż. Jedną z części oddziel od reszty i w jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną (dokładnie tyle, ile zajmowała ćwiartka).
Tak uzyskasz idealne proporcje (3 części ziemniaków na 1 porcję mąki ziemniaczanej). Kluski śląskie będą miękkie, elastyczne i nie rozpadną się podczas gotowania, co często ma miejsce, gdy kucharze odmierzają składniki "na oko". Dodaj odłożoną porcję ziemniaków, sól (i ewentualnie także jajko), zagnieć ciasto.
Przepis na kluski śląskie, który zachwyca wszystkie pokolenia. Są jędrne i się nie rozpadają
Kluski śląskie to jedno z najszybszych i najprostszych dań kuchni śląskiej i właśnie w tym tkwi ich urok. Gdy są odpowiednio przygotowane, mało kto potrafi oprzeć się ich smakowi, a wystarczy tylko kilka tanich składników, aby je przyrządzić.
Składniki na kluski śląskie:
- ziemniaki - 1 kg (najlepsze są te typu C)
- mąka ziemniaczana - 250 g (1/4 objętości ziemniaków)
- sól - szczypta
- jajko - 1 sztuka (opcjonalnie)
Dodatek jajka nie jest obowiązkowy, jednak dzięki niemu kluski śląskie będą jeszcze smaczniejsze i bardziej jędrne, a więc szansa na to, iż rozpadną się podczas gotowania zmaleje do minimum.
Po przygotowaniu gładkiego i elastycznego ciasta na kluski śląskie metodą 3:1 (opisane wyżej), musisz uformować charakterystyczne kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Rób to, obracając dłońmi, a po wszystkim, w każdej z nich zrób małe wgłębienie palcem pośrodku.
Kluski śląskie muszą mieć jednakową wielkość, bo inaczej nie ugotują się równomiernie. Gdy już skończysz je przygotowywać, wrzuć kuleczki do osolonej wody. Poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię i wtedy trzymaj je w wodzie jeszcze przez 1,5 minuty. Po tym czasie wyjmij je łyżką cedzakową.
Zobacz też:
Ta sałatka bije na głowę tradycyjną jarzynową. Babcia zawsze robi na Wszystkich Świętych
Takie ziemniaki podają na Podhalu. Teraz zrobisz je w domu i to bez zachodu
Tak zrobisz puszystą bitą śmietanę bez żelatyny. Zastąp ją tym, a więcej nie wypłynie z ciasta