Risotto z grzybami i parmezanem. Kremowe i przepyszne

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Risotto z grzybami i parmezanem- Pyszności


Materiał powstał we współpracy z marką Tefal

Niesamowicie kremowe risotto z grzybami, pieczarkami i parmezanem to włoski klasyki idealny na każdą okazję. Prosty i smaczny obiad.

Kremowe risotto to jedno z moich ulubionych dań włoskiej kuchni. Jest bardzo sycące i proste w przygotowaniu. Wykorzystałam suszone grzyby oraz brązowe pieczarki, które nadały dodatkowy aromat i urozmaiciły strukturę całego dania. Dodatek białego, wytrawnego wina dodaje całemu daniu charakteru. Nie musisz martwić się o procenty, większość z nich ulatuje podczas długiego gotowania. Cały obiad powstaje na jednej patelni, dzięki czemu w kuchni nie ma bałaganu. w okresie możesz sięgnąć też po świeże grzyby i dodać je drobno posiekane do ryżu. Dzięki temu risotto to danie wielosezonowe. Sycące, aromatyczne i niesamowicie pyszne.

Risotto z grzybami i parmezanem

Składniki:

  • 30 g suszonych grzybów
  • 1 szklanka przegotowanej wody
  • oliwa z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 300 g brązowych pieczarek
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 100 ml wody z suszonych grzybów
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki parmigiano reggiano – startego
  • sól oraz pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby zalewam gorącą wodą i odstawiam, aby zmiękły, po czym drobno je kroję. Nie wylewam wody po grzybach – przyda się w późniejszych krokach.
  2. Brązowe pieczarki dokładnie myję i kroję w niezbyt grube plasterki.
  3. Na patelni podsmażam cebulkę wraz z posiekanymi suszonymi grzybami. Gdy się zeszklą, dodaję ryż arborio.

    Risotto z grzybami i parmezanem- Pyszności

  4. Dokładnie mieszam i dodaję białe wino.
  5. Następnie wlewam część bulionu i gotuję całość. Możesz sięgnąć po bulion warzywny lub mięsny.

    Risotto z grzybami i parmezanem- Pyszności

  6. Gdy część bulionu wyparuję, dodaję pozostałą resztę tego płynu. Doprawiam suszonym tymiankiem.
  7. Dodaję wodę, która pozostała po moczeniu grzybów, a następnie dorzucam pokrojone pieczarki. Gotuję, aż ryż będzie już miękki.

    Risotto z grzybami i parmezanem- Pyszności

  8. Po chwili dodaję masło oraz starty parmezan i dokładnie mieszam. To właśnie te dodatki sprawiają, iż risotto jest tak kremowe. Doprawiam solą oraz pieprzem.

    Risotto z grzybami i parmezanem- Pyszności

  9. Gotowe risotto przekładam na talerze i dekoruję posiekaną natką pietruszki oraz parmezanem. Smacznego!

    Risotto z grzybami i parmezanem- Pyszności

Idź do oryginalnego materiału