Przepis na risotto pomidorowe z kurczakiem
czas przygotowania: ok. 40 minut
porcja dla 2-3 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- filet z kurczaka,
- 1 szklanka ryżu do risotto np. arborio,
- ok. 2 i pół szklanki bulionu warzywnego,
- 5 dojrzałych pomidorów lub 250 g przecieru pomidorowego,
- 1 cebula,
- ząbek czosnku,
- 30 g masła,
- pół łyżeczki oregano,
- pół łyżeczki suszonej bazylii,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki startego sera np. parmezan lub bursztyn,
- opcjonalnie kilka listków świeżej bazylii,
- opcjonalnie 100 ml białego wina.
Jak zrobić risotto pomidorowe z kurczakiem?
- Filet z kurczaka pokrój w kostkę.
- Dopraw mięso solą i pieprzem.
- Posiekaj cebulę.
- Pomidory obierz ze skórki i pokrój na duże kawałki.
- Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni i podsmaż kurczaka oraz cebulę.
- Następnie dodaj suchy ryż i cały czas mieszając, podsmaż całość przez ok. 2 minuty.
- Jeśli robisz risotto z białym winem, to wlej je na patelnie i poczekaj kilka minut, aż płyn odparuje.
- Następnie wlej część bulionu i poczekaj, aż ryż go wchłonie.
- Wlej resztę bulionu i poczekaj, aż ryż ponownie wchłonie niemal cały płyn.
- Dodaj pomidory lub przecier pomidorowy, posiekany ząbek czosnku oraz przyprawy i wymieszaj całość.
- Gotuj jeszcze 5 minut, aż ryż będzie miękki.
- Zdejmij risotto z ognia, dodaj masło i wymieszaj.
- Podawaj danie posypane startym serem i udekorowane świeżą bazylią.
Sprawdź także: Przepis na risotto z kurczakiem i pieczarkami
+12
Zobacz galerię
Zobacz inne przepisy ze Strony Kuchni: